Jusztina
1 °C
16 °C

Nyilvános helyen nem akar magyar beszédet a szlovák miniszter

2008.09.11. 20:37
Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter egy korábbi felmérésre reagálva egyetértett azzal, hogy a magyaroknak nyilvános helyeken szlovákul kellene beszélniük. A miniszter ugyanakkor kétségbe vonta a felmérés hitelességét, amely alapján minden harmadik szlovák fiatal mindenkinél jobban utálja a magyarokat.

Robert Fico szlovák miniszterelnök után Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter is kétségbe vonta a hitelességét annak a felmérésnek, amelyből a közelmúltban kiderült, hogy a szlovák tizenöt évesek nemzedékének 37,7 százaléka mindenkinél jobban utálja a magyarokat, akiknek szerintük csak otthon lenne szabad magyarul beszélniük.

A magyarellenességéről ismert Ján Slota pártjához (SNS) tartozó miniszter ugyanakkor azonosult a felmérésben minden második válaszadó által megfogalmazott igénnyel, hogy a nyilvános helyeken a magyarok csakis szlovákul szólaljanak meg. "Van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak" - mondta.

Mikolaj szerint a több civil szervezet és államigazgatási intézmény, köztük az Állami Pedagógiai Intézet bevonásával készült felmérés nem azt jelzi, hogy a fiatal szlovákok ellenséges érzelemmel viszonyulnak a magyarokhoz. A miniszter egyben visszautasította a Szlovákiában élő kisebbségek jogainak bárminemű megkérdőjelezését, szerinte "Robert Fico kormánya minden európai országgal összevetve is mértéken felüli feltételeket biztosít a kisebbségeknek".

Berényi József képviselő, az MKP külpolitikai kérdéseket felügyelő alelnöke fölháborodva reagált az oktatási miniszter szavaira. Emlékeztette a tárcavezetőt, hogy egy hatályos szlovákiai törvény értelmében a szlovákiai kisebbségek minden olyan településen a hivatalos érintkezésben is joggal használhatják az anyanyelvüket, ahol az adott nemzeti kisebbség statisztikai aránya eléri a 20 százalékot.