Árpád
-2 °C
4 °C

Nyilvános helyen nem akar magyar beszédet a szlovák miniszter

2008.09.11. 20:37
Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter egy korábbi felmérésre reagálva egyetértett azzal, hogy a magyaroknak nyilvános helyeken szlovákul kellene beszélniük. A miniszter ugyanakkor kétségbe vonta a felmérés hitelességét, amely alapján minden harmadik szlovák fiatal mindenkinél jobban utálja a magyarokat.

Robert Fico szlovák miniszterelnök után Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter is kétségbe vonta a hitelességét annak a felmérésnek, amelyből a közelmúltban kiderült, hogy a szlovák tizenöt évesek nemzedékének 37,7 százaléka mindenkinél jobban utálja a magyarokat, akiknek szerintük csak otthon lenne szabad magyarul beszélniük.

A magyarellenességéről ismert Ján Slota pártjához (SNS) tartozó miniszter ugyanakkor azonosult a felmérésben minden második válaszadó által megfogalmazott igénnyel, hogy a nyilvános helyeken a magyarok csakis szlovákul szólaljanak meg. "Van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak" - mondta.

Mikolaj szerint a több civil szervezet és államigazgatási intézmény, köztük az Állami Pedagógiai Intézet bevonásával készült felmérés nem azt jelzi, hogy a fiatal szlovákok ellenséges érzelemmel viszonyulnak a magyarokhoz. A miniszter egyben visszautasította a Szlovákiában élő kisebbségek jogainak bárminemű megkérdőjelezését, szerinte "Robert Fico kormánya minden európai országgal összevetve is mértéken felüli feltételeket biztosít a kisebbségeknek".

Berényi József képviselő, az MKP külpolitikai kérdéseket felügyelő alelnöke fölháborodva reagált az oktatási miniszter szavaira. Emlékeztette a tárcavezetőt, hogy egy hatályos szlovákiai törvény értelmében a szlovákiai kisebbségek minden olyan településen a hivatalos érintkezésben is joggal használhatják az anyanyelvüket, ahol az adott nemzeti kisebbség statisztikai aránya eléri a 20 százalékot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?