Árpád
-2 °C
4 °C

A világ már nem utálja annyira az USA-t

2008.04.02. 15:54
A BBC a világ számos országának népszerűségét vizsgáló évente elkészített felmérése alapján 2007 végén és 2008 elején kedvezőbb volt az Egyesült Államok megítélése a korábbi években mért eredményhez képest. Ugyanakkor még mindig csaknem minden második válaszadó negatívan látja az USA-t. A felmérésben 11 országról és az Európai Unióról mondhattak véleményt a világ 34 országában, Németország és Japán lett a legszimpatikusabb.

A BBC legújabb felmérése alapján 2007 végén és 2008 elején javult a korábbi évekhez képest az Egyesült Államok megítélése a világban. 2006 végén még a válaszadók 31 százaléka beszélt pozitív hatásról az USA esetében, míg a 2008. január végén lezárt szavazásban már 35 százalék volt az arányuk. Ezzel párhuzamosan a negatív vélemények aránya is öt ponttal csökkent, jelenleg 47 százalékon áll. Ez ugyanakkor még mindig azt jelenti, hogy az ország megítélése inkább negatív, és Kanadában, Libanonban és Egyiptomban még romlott is Washington elfogadottsága az előző pollhoz képest.

"Mindenki azt akarja, hogy szeressék. De mi egy szuperhatalom vagyunk, óriási felelősséggel, hatalmas gazdasággal, kiterjedt diplomáciai kapcsolatokkal. Ezért a világ sokkal kritikusabban ítél meg minket, mint a legtöbb országot" - kommentálta a felmérés eredményét Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársa, aki elismerte, hogy az elmúlt években az iraki háború nem kedvezett az ország megítélésének.

Steven Kull, a nemzetközi politikai attitűdök változását mérő program, a PIPA igazgatója a felmérés kapcsán elmondta, hogy az USA kedvezőbb megítélése a novemberi amerikai elnökválasztással függhet össze. "Úgy tűnik, hogy sokan abban reménykednek, hogy az új kormányzat majd szakít az elmúlt években rendkívül népszerűtlen külpolitikával" - mondta.

A BBC 2007 végén és 2008 elején három hónap alatt végzett felmérésében 34 országban, összesen 17 ezer ember mondhatott véleményt Brazíliáról, az Egyesült Államokról, Észak-Koreáról, az Európai Unióról, Franciaországról, Indiáról, Iránról, Izraelről, Japánról, Kínáról, Nagy-Britanniáról, Németországról és Oroszországról.

A 2005 óta évente elkészített felmérésben először szereplő Németország megítélése lett a legjobb, 56 százalék pozitív véleménnyel szemben csak 18 százalék negatív áll. Japán szorosan a második 56 százalékos elfogadottsággal és 21 százalékos elutasítottsággal, az EU 52-21-es pozitív mérleggel a harmadik lett. A leginkább azonban Oroszország lépett előre, Moszkva pozitív megítélése ugyanis 29 százalékról 37 százalékra emelkedett. Az összes vizsgált ország közül 54 és 52 százalék negatív véleménnyel Irán és Izrael megítélése a legalacsonyabb, őket Pakisztán követi 50 százalékos elutasítottsággal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?