Vencel
15 °C
23 °C

Mirjana Markovics: Megölték a férjemet

2006.03.11. 18:40
A francia külügyminiszter Milosevics áldozatainak fejezte ki együttérzését, a volt szerb elnök pártjának egyik vezetője szerint Milosevicset megölték. Vélemények a volt Jugoszláviából, Európából és Magyarországról.

Szombaton hágai börtöncellájában halt meg Szlobodan Milosevics, egykori szerb elnök.

A család szerint megölték

A nemzetközi törvényszéké "mindennemű felelősség" a testvérem halálával kapcsolatban, nyilatkozta Borisz Milosevics az Interfaxnak. Az egykor nagy hatalmú özvegye, Mirjana Markovics a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "a törvényszék megölte a férjemet".

Balkán: vegyes fogadtatás

Vuk Draskovics Szerbia-Montenegró külügyminisztere szerint kár, hogy Milosevic meghalt még azelőtt, hogy bíróságon kellett volnia számot adnia tetteiről. Emlékeztetett arra, hogy a volt jugoszláv elnök számtalan gyilkosság elkövetését parancsolta meg, s nem egyszer neki is az életére tört. Sajnálja, hogy Milosevic meghalt Hágában, így nem állíthatják bíróság elé Belgrádban.

Zoran Andjelkovics, a Szerb Szocialista Párt vezető funkcionáriusa szerint a hivatalosan még mindig pártelnök Milosevicset "megölték". "Azzal, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nem engedélyezte moszkvai gyógykezelését, aláírták halálos ítéletét" - mondta. Elmélete szerint "a jog és az igazság Milosevic oldalán állt", ezért "szisztematikusan megölésére törekedtek".

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő szerinte "egy ember halálhíre mindig szomorú, pláne ha beteg emberről van szó, aki a börtönben segítségért kiáltott".

A nyilvánosság meg lesz fosztva attól, hogy megtudja a teljes igazságot Milosevic szerepéről a múlt eseményeiben, közölte az államfő, aki szerint az eset próbára teszi a hágai törvényszék tekintélyét.

Sonja Biserko, a Helsinki-bizottság belgrádi irodájának vezetője szerint a per pontot tett volna egy olyan politikára, amely már húsz éve teherként nehezedett az országra, mivel igazából nem történt meg a szakítás a milosevici múlttal.

Stjepan Mesic horvát elnök sajnálja, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt nem ítélte el a bíróság. Mesic szerint sajnálatos, hogy Milosevic nem élhette meg az ellene folyó eljárás végét és nem kapta meg jól megérdemelt büntetését.

A Srebrenicában meggyilkolt muzulmánok özvegyei sajnálatukat fejezték ki, Milosevics így sose kapja meg méltó büntetését tetteiért. "Úgy tűnik, isten már megbüntette őt."

EU: Milosevics áldozataival éreznek együtt

Javier Solana az Európai Unió külügyi biztosa reméli, hogy Milosevics halála segít majd Szerbiának, hogy túltegye magát a múlton, és csak a jövő irányába tekintsen.

Jack Straw brit külügyminiszter azt mondta, hogy a haláleset Milosevic "családja számára nyilván szomorú esemény ... de alkalmat teremt a szerb népnek arra is, hogy az eddigieknél mélyebben feldolgozza a múltat".

A francia külügyminiszter, Philippe Douste-Blazy elmondta, hogy "Milosevics halálával eltávozott a balkáni háborúk egyik főszereplője, talán legnagyobb vezére. Szeretném kifejezni együttérzésemet mindazokkal, akik a Milosevics tervezte etnikai tisztogatás áldozatai voltak, azzal a tízezernyi nővel, férfival és gyerekkel".

Az osztrák külügyminiszter, Ursula Plassnik, aki jelenleg az Európai Unió elnöki posztját is betölti, úgy vélekedett a hír hallatán: "Nem változtat semmit azon a tényen, hogy a végére kell járni a balkáni háborúk örökségének".

David Owen volt balkáni nagykövet szerint "a tárgyalás valamilyen módon csalás volt. Ő volt az első államfő, akit bíróág elé állítottak, a tárgyalás teljesen igazságos körülmények között zajlott, azonban rendkívül hosszúra nyúlt".

Magyarország: ne hátráltasson

A magyar külügyi kormányzat bízik abban, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök halála nem fogja hátráltatni a háborús bűnök felderítését, mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő.