Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Taxisblokád bénította meg Szófia belvárosát

2007.02.09. 17:32
Megbénult péntek délre a bolgár főváros központja, miután mintegy ezer szófiai taxisofőr egyik kollégájuk meggyilkolása miatt járművével eltorlaszolta a főútvonalakat, követelve a belügyminiszter lemondását és a közbiztonság megszilárdítását.

Emil Emilov 51 éves taxist kora reggel holtan találták kocsijában. Valószínűleg egyik utasa késelte halálra. A feldühödött taxisok a bolgár parlament elé vonultak, és délre gyakorlatilag teljesen megbénították Szófia belvárosának közlekedését.

A belügyminisztert lehurrogták

Rumen Petkov belügyminisztert, aki igyekezett megnyugtatni őket, lehurrogták. Georgi Pirinszki parlamenti elnök felfüggesztette a törvényhozás ülését, és kezdeményezte, hogy kezdjenek találkozót a tüntetők képviselőivel.

Petar Mutafcsijev közlekedési miniszter megszakította hivatalos romániai látogatását. Bolgár hírforrások szerint a tárca vezetője ígéretet tett a tiltakozó taxisoknak a rájuk vonatkozó törvény módosítására.


A Parlament előtt a taxik, mögötte meg a város egyik jelképe, a Nevszki-székesegyház (fotó: AFP)

Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere a közszolgálati televízióban azt a véleményét fejtette ki, hogy a megmozdulás rávilágít a taxisofőrök napi megélhetési gondjaira és biztonságuk miatt érzett félelmükre.

Elfogták a feltételezett tettest

A tiltakozáshoz más bolgár városok - köztük Plovdiv, Szliven és Pazardzsik - taxisainak tucatjai is csatlakoztak. A tüntetők új törvényt követelnek a bűnözés visszaszorítására.

Bulgáriában viszonylag gyakoriak a taxisgyilkosságok. Legutóbb két hónapja a kelet-bulgáriai Szlivenben öltek meg egy taxisofőrt.

A dnes.bg internetes újság szerint Emil Emilov gyilkosa egy 27 éves kábítószerfüggő, Georgi Pejkov volt. A bolgár főváros Ljulin nevű negyedében élt a feltételezett elkövető, akit még péntek délután letartóztatott a rendőrség. A gyanúsított beismerő vallomást tett a rendőrségen, és megmutatta a hatóságoknak azt a kést, amellyel megölte a taxisofőrt.