Jolán
2 °C
4 °C

Taxisblokád bénította meg Szófia belvárosát

2007.02.09. 17:32
Megbénult péntek délre a bolgár főváros központja, miután mintegy ezer szófiai taxisofőr egyik kollégájuk meggyilkolása miatt járművével eltorlaszolta a főútvonalakat, követelve a belügyminiszter lemondását és a közbiztonság megszilárdítását.

Emil Emilov 51 éves taxist kora reggel holtan találták kocsijában. Valószínűleg egyik utasa késelte halálra. A feldühödött taxisok a bolgár parlament elé vonultak, és délre gyakorlatilag teljesen megbénították Szófia belvárosának közlekedését.

A belügyminisztert lehurrogták

Rumen Petkov belügyminisztert, aki igyekezett megnyugtatni őket, lehurrogták. Georgi Pirinszki parlamenti elnök felfüggesztette a törvényhozás ülését, és kezdeményezte, hogy kezdjenek találkozót a tüntetők képviselőivel.

Petar Mutafcsijev közlekedési miniszter megszakította hivatalos romániai látogatását. Bolgár hírforrások szerint a tárca vezetője ígéretet tett a tiltakozó taxisoknak a rájuk vonatkozó törvény módosítására.


A Parlament előtt a taxik, mögötte meg a város egyik jelképe, a Nevszki-székesegyház (fotó: AFP)

Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere a közszolgálati televízióban azt a véleményét fejtette ki, hogy a megmozdulás rávilágít a taxisofőrök napi megélhetési gondjaira és biztonságuk miatt érzett félelmükre.

Elfogták a feltételezett tettest

A tiltakozáshoz más bolgár városok - köztük Plovdiv, Szliven és Pazardzsik - taxisainak tucatjai is csatlakoztak. A tüntetők új törvényt követelnek a bűnözés visszaszorítására.

Bulgáriában viszonylag gyakoriak a taxisgyilkosságok. Legutóbb két hónapja a kelet-bulgáriai Szlivenben öltek meg egy taxisofőrt.

A dnes.bg internetes újság szerint Emil Emilov gyilkosa egy 27 éves kábítószerfüggő, Georgi Pejkov volt. A bolgár főváros Ljulin nevű negyedében élt a feltételezett elkövető, akit még péntek délután letartóztatott a rendőrség. A gyanúsított beismerő vallomást tett a rendőrségen, és megmutatta a hatóságoknak azt a kést, amellyel megölte a taxisofőrt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?