Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Elkaszinózta a merényletekre szánt pénzt a muszlim terrorista?

2004.05.09. 13:34
Nem vették komolyan egy mániákus szerencsejátékos muszlim férfi vallomását az amerikai hatóságok, pedig a férfi már 2000 tavaszán ismertette a 2001. szeptember 11-iki merényletek forgatókönyvét - állítja a The Sunday Times. A lap szerint az adósságai elől menekülő férfit Boeingek vezetésére is kiképezte az al-Kaida. Az El Pais szerint a spanyol szolgálatok is tisztában voltak a közelgő merényletekkel, ám ők sem vették komolyan az információkat.
Másfél évvel a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai és a Pentagon elleni repülőgépes merényletek előtt elárulta az amerikai hatóságoknak egy brit merénylőjelölt, hogy mi készül, de nem hittek neki - írta a The Sunday Times. A vezető brit vasárnapi lap szerint a merényletért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat egy manchesteri brit muszlimot is beszervezett a 2001. szeptember 11-én végrehajtott merényletek elkövetői közé. Az illetőt, akit szerencsejáték-szenvedélye 15 ezer font adósságba sodort, azzal fogták meg, hogy sok pénzt kereshet, ha elvégez egy bizonyos "munkát".

Eljátszotta a pénzt az állítólagos merénylő

A férfi - aki pincérként dolgozott egy ázsiai étteremben, és a manchesteri Oldham kerület mecsetjének látogatója volt - szabályos repülőgép-eltérítői kiképzést kapott egy pakisztáni táborban, ahol megismertették a Boeing repülőgépek irányító berendezéseivel. Ezután New Yorkba küldték, hogy csatlakozzék a többi merénylőjelölthöz. Az illető azonban útközben meggondolta magát, kijátszotta a repülőtéren rá váró helyi kapcsolatot, és busszal Atlantic Citybe, a keleti part fő kaszinóvárosába utazott, ahol eljátszotta az al-Kaida által rábízott 5 ezer font készpénzt.

Ezután jelentkezett az FBI-nál, amelynek terrorellenes ügyosztálya 2000 tavaszán háromhetes kihallgatásnak vetette alá. A 29 éves férfi részletesen beszámolt a nyomozó hivatalnak arról, hogy terroristák eltérített repülőgépeket akarnak épületeknek vezetni, de nem hittek neki, annak ellenére sem, hogy a kezükbe került brit merénylőjelölt állításainak valódiságát műszeres hazugságvizsgálat is igazolta - áll a The Sunday Times értesülésében. A lap szerint az önként jelentkező terroristajelöltet ezután visszaszállították Nagy-Britanniába, és átadták a Scotland Yard különleges ügyosztályának, amely azonban kihallgatása után szabadon engedte.

A cikk szerint az FBI és a Scotland Yard most egymásra mutogat az ügy miatt; az amerikaiak azzal vádolják a brit hatóságokat, hogy azok nem válaszoltak az illető sürgős előkerítésére vonatkozó kérésre a szeptember 11-ei merényletek után. Az FBI most azt kérte, hogy a beszervezett brit tanúként tegyen vallomást a merényletek ügyében folyó vizsgálatban - írta a The Sunday Times.

A spanyolokat is figyelmeztették?

A március 11-i madridi vasúti merénylet előtt a spanyol titkosszolgálat több esetben értesítette iszlámista szélsőségesek esetleges terrorakcióiról José María Aznar kormányát - írta vasárnapi kiadásában az El País napilap. "Hiányzott-e a politikai előrelátás a madridi támadások előtt?" című cikkében a lap arról ír, hogy a titkosszolgálatok 1999-től kezdve folyamatosan jelezték a spanyol kormánynak, hogy Spanyolország lett Afrika és Európa közötti logisztikai összekötőhelye, valamint búvóhelye több iszlámista szervezet embereinek.

A hírszerzés és a biztonsági szolgálatok figyelmeztetései különösen megszaporodtak a 2003 májusi casablancai merényletet követően, valamint azután, hogy a spanyol kormány szerepet vállalt az iraki háborúban. Az újság emlékeztet arra is, hogy 2003 júniusában a spanyol csendőrség különleges csoportja Spanyolországra leselkedő "súlyos fenyegetésről" szólt jelentésében a casablancai merényletet követően.