Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Francia katonák csaphatnak szét a szomáliai kalózok közt

2008.09.04. 20:45
A helyi szomáliai hatóságok képtelenek megfékezni a part menti kalózokat, akik legutóbb egy egyiptomi hajót foglaltak el. A csütörtöki hírek szerint a francia hadsereg egységei készen állnak a szomáliai kalózok megtámadására.

Újabb, ezúttal egyiptomi felségjelű hajót kerítettek hatalmukba fegyveres kalózok a szomáliai partoknál, közölte csütörtökön a szomáliai Puntland tartomány természeti erőforrásokért felelős minisztere.

A kalózok part menti bázisuk, Eyl település felé indultak az egyiptomi hajóval, illetve egy szerdán elfoglalt francia jachttal együtt. A miniszter közlése szerint a banditák jelenleg tíz hajót tartanak fogva Eyl kikötőjében váltságdíj reményében. Az egyiptomi hajó mérete, illetve a fedélzeten tartózkodó utasok száma egyelőre nem ismeretes.

A kalózok kedd este szerezték meg a 16 méteres Carre d'as nevű vitorlást két franciával a fedélzetén, és a Szomália északi részén található Puntland régióban található Eyl faluhoz vitték. A falu kalózmenedéknek számít. A kenyai központú kalózfigyelő szervezet egyik munkatársa elmondta, hogy információik szerint a kalózok több mint egymillió dollárt kérnek a hajó elengedéséért.

A francia jachton két francia állampolgár, egy Tahitin élő házaspár utazott. A lányuk műholdas telefonon keresztül kapcsolatba tudott lépni velük röviddel fogságba esésük után, és megtudta, hogy szülei jól vannak, nem esett bántódásuk, jelentette egy tahiti rádió.

A francia hadsereg erői a Szomáliával szomszédos Dzsibutiban készen állnak a beavatkozásra - közölte Christophe Prazuck, a francia haditengerészet szóvivője, hangsúlyozva, hogy elsősorban a túszok biztonságát tartják szem előtt.

A Kenyában működő kelet-afrikai tengeri segélyprogram vezetője, Andrew Mwangura értesülése szerint a szomáliai kalózok több mint egymillió dolláros váltságdíjat követelnek a francia jacht szabadságáért. Ezt az információt azonban szomáliai források nem tudták megerősíteni.

A helyi szomáliai hatóságok képtelenek megfékezni a part menti kalózkodást. A banditákat jelentős mértékben bátorítják azok a túszul ejtett hajótulajdonosok, akik azonnal hajlandóak nagy összegű váltságdíjat kifizetni szabadságukért.

A Dzsibutiban lévő katonai bázison, és a közelben, a tengeren lévő Courbet fregatton szolgáló francia katonák készen állnak bármilyen rájuk bízott feladat végrehajtására, közölte a francia fegyveres erők szóvivője. Christophe Prazuck ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem rendeltek el túszszabadító akciót. Áprilisban már hajtottak végre akciót francia állampolgárokat elfogó kalózok ellen, akkor hat bűnözőt fogtak el a túszok szabadon engedése után.

A szomáliai partok közelében lévő tenger a világ legveszélyesebb vizének számít. Július vége óta nyolc hajót raboltak el kalózok Szomáliánál.

Malajzia miniszterelnök-helyettese szerdán jelentette be, hogy két hadihajót vezényelt az Ádeni-öbölbe a hajóit az elmúlt hetekben ért kalóztámadások miatt. A szomáliai fegyveresek fogságában két teherhajó és 80 matróz van Malajziából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!