Lenke
18 °C
28 °C

Lefújták a hétfői vasúti sztrájkot Németországban

2008.03.09. 18:24
A mozdonyvezetők 11 százalékos béremelését a vasút váratlan feltételmódosításai húzták keresztbe.

Vasárnap a német mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete (GDL) és a német vasút (Deutsche Bahn) vezetősége egyaránt bejelentette, hogy megállapodtak, és ezért hétfőn mégsem lesz vasúti sztrájk Németországban. Mindazonáltal az utazóközönség jelentős felfordulásra számíthat, mivel a korábbi sztrájkfenyegetés miatt hétfőre a Deutsche Bahn AG már szükségmenetrendet hirdetett, és bizonyára nem sikerül igen hamar átszervezni a közlekedést a szokásos menetrend szerint.

A Deutsche Bahn és a GDL már január végén megegyezett, hogy két részletben összesen 11 százalékos béremelést kap mintegy húszezer mozdonyvezető. Ám a vasút vezetői később új feltételekkel álltak elő, és nem írták alá a megállapodást. Ezért a GDL sztrájkot hirdetett, a Deutsche Bahn viszont feltételül szabta két másik érintett szakszervezet, a Transnet és a GDBA beleegyezését - ezt sikerült elérni vasárnap.

A GDL a hét végén mind a távolsági, mind a regionális, mind a városi (S-Bahn) vasúti közlekedés megszüntetését ígérte vasárnap éjféltől, és az áruszállításra is ki akarta terjeszteni a sztrájkot. Félő, hogy a sztrájk lemondása ellenére a vonatoknak akár a fele nem tud elindulni hétfő reggel a már megszervezett szükségmenetrend miatt, jóllehet a szükségintézkedéseket a megegyezés után, vasárnap hivatalosan hatályon kívül helyezték.

Három napja sztrájk

A hét végén már harmadik napjába lépett a német közalkalmazottak figyelmeztető sztrájkmozgalma. Az 1,3 millió közalkalmazottat tömörítő ver.di szakszervezeti szövetség által szervezett munkabeszüntetés pénteken elsősorban Berlin közlekedését bénította meg. Továbbra sem közlekedtek az autóbuszok és a villamosok, és a földalatti vasút sem. A megnövekedett autóforgalom miatt a német fővárosban óriási dugók alakultak ki.

A ver.di a béremelési követelések nyomatékosítása érdekében hirdette meg a figyelmezető sztrájkot. A szakszervezet 8 százalékos bérnövelést követel - de legalább havonta 200 eurós emelést -, a munkáltatók viszont 5 százalékot ajánlottak a következő két évre azzal a feltétellel, hogy meghosszabbítják a munkaidőt.

A legfrissebb értesülések szerint az egyeztető tárgyalások pénteken délelőtt Potsdamban eredmény nélkül értek véget. A felek egymásra hárították a felelősséget. Utolsó erőfeszítésként a munkáltatók, illetve a munkavállalók egy-egy közvetítőt jelöltek ki. A ver.di ugyanakkor jelezte, hogy az úgynevezett békéltető tárgyalások kudarca esetén a sztrájkot március közepéig folytatja, és áprilisban ismét felújítja.