Krisztina
19 °C
25 °C

Letartóztatnák Szudán elnökét

2008.07.11. 23:50
A Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) főügyésze letartóztatási parancsot kér Szudán elnöke ellen. Az afrikai vezetőt népirtással és emberiesség ellen elkövetett bűnökkel vádolják.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) főügyésze hétfőn várhatóan a bírák elé terjeszti a letartóztatási javaslatot, akik később döntenek - mondta az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője. Sean McCormack azt mondta, nem tudja, mennyi ideig tart majd a folyamat. Ez lesz az első alkalom, hogy egy szolgálati idejét töltő országvezetőt vádolnak háborús bűnökkel.

Pénteken brit, francia és amerikai lapok számoltak be az argentin Luis Moreno-Ocampo főügyész tervéről. ENSZ-tisztviselők szerint a letartóztatási parancs hátráltathatja a darfúri békefolyamatot. Erre figyelmeztetett a szudáni kormány külügyminisztere is. A politikus pénteken azt mondta, ha döntés születik az elnök ellen, Szudán sosem fog együttműködni a Nemzetközi Büntető Bírósággal.

Omar al-Bashir szudáni elnököt Darfúrban elkövetett népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. A szudáni térségben kedden hét békefenntartó vesztette életét. Azt nem tudni, kik voltak a támadók.