Szilárda
0 °C
6 °C

Százezrek halhatnak éhen Nyugat-Szudánban

2004.05.26. 20:47
Az ENSZ közleményben igyekszik felhívni a figyelmet az afrikai országban uralkodó szörnyű állapotokra.
Több százezer ember éhhalálának a veszélyére figyelmeztetett szerdán az ENSZ abban a felhívásában, amelyben az eddigi legsürgetőbb módon igyekezett ráirányítani a világ figyelmét a nyugat-szudáni Darfur tartományban uralkodó szörnyű állapotokra.

Rövid időn belül 1,2 millió főről 2 millióra nőtt a harcoktól szenvedő Darfur tartományban azoknak a száma, akik sürgősen segítségre szorulnak - mondta Jan Egeland, a világszervezet emberbaráti segélyek ügyében illetékes megbízottja. "A helyzet súlyos aggodalmakra ad okot" - tette hozzá.

Jan Egeland, aki a Biztonsági Tanácsnak a nyugat-szudáni helyzettel foglalkozó ülése után nyilatkozott, elmondta: az ENSZ és a nem kormányzati szervezetek helyszínen dolgozó munkatársai "versenyt futnak az idővel". "Ha ezt a versenyt elveszítjük, százezrek fognak meghalni, főleg gyermekek és nők" - mondta.

Az a legnagyobb probléma, hogy a szudáni kormány a felhívások ellenére továbbra sem engedi be a segélyszállítmányokat a térségbe.

Két lázadó szervezet ez év februárjában fegyveres harcba indult Darfur területén, több autonómiát és politikai befolyást követelve a helyi lakosság képviselőinek. A kartúmi kormány április 8-án tűzszüneti megállapodást kötött a felkelőkkel. Ebben vállalta: megfékezi a fekete népességet terrorizáló arab milíciákat.