Géza
-11 °C
-4 °C

Tabajdi: a franciák elnyomják a kisebbségeket

2006.05.08. 21:08
Franciaország elnyomó politkát folytat a nemzeti kisebbségek ellen, és ezzel azt veszélyezteti, hogy elszigetelődik Európában - vélekedik Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, aki felajánlotta a segítségét a bretonoknak.

Érezhetően egyre elégedetlenebbek a franciaországi történelmi kisebbségek, így a bretonok is, akik rendkívül súlyos gondokkal küzdenek - vélte Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A breton történelmi kisebbség elégedetlen

A magyar képviselő az EP nemzeti kisebbségügyi frakciójának elnökeként tartott előadást az uniós kisebbségvédelemről és az intergroup tevékenységéről a breton nagyválasztmány kétnapos ülésén a franciaországi Carhaix-ban. A rendezvényen Bretagne meghatározó politikusai, polgármesterei, regionális vezetői, kulturális és oktatási szervezeteinek képviselői vettek részt.

Az MTI brüsszeli irodájához hétfőn eljuttatott MSZP-tájékoztatás szerint Tabajdi a választmány tapasztalatai alapján azt is elmondta, hogy a breton történelmi kisebbség rendkívül elégedetlen és kritikus a hivatalos francia politikával szemben. Franciaország sem a nyelvi chartát, sem a kisebbségvédelmi keretegyezményt nem ratifikálta.

Elnyomás a nemzeti kisebbségekkel szemben

Noha Bretagne-ban megszervezték a kisebbségi nyelvoktatási hálózatot, ehhez semmilyen állami segítséget nem kapnak. A francia hatóságok minden eszközzel próbálják visszaszorítani a kisebbségek kulturális és oktatási tevékenységét, a médiumokban való kisebbségi nyelvi és kulturális jelenlétet. Az elégedetlenség mértékét mutatja, hogy tavaly 20 ezren tüntettek a francia állami politika ellen, amely változatlanul rendkívül elnyomó a kisebbségekkel szemben.

Előadásában Tabajdi figyelmeztetett, hogy nem egyszerűen a kisebbségi jogok tiszteletben tartásáról és előmozdításáról van szó, hanem Franciaország presztízséről is. Franciaország mára nagyon elmaradt az Európai Unió és az Európa Tanács kisebbségi normáinak teljesítése terén. Ha ez így megy tovább, és Franciaország nem változtat politikáján, azt kockáztatja, hogy magára marad, izolálódik Európában.

Tabajdi: Franciaország felfogása elmarad az európai standardoktól

Tabajdi Csaba fölvetette: hogyan tarthat igényt Franciaország az emberi jogok terén vezető szerepre, ha saját kisebbségi felfogása messze elmarad a mai európai standardoktól, megrekedt a XIX. századi gondolkodás szintjén? Miként tud Párizs megfelelő részt vállalni európai és világméretű konfliktusok rendezésében, ha nem érti a kisebbségpolitika lényegét?

Hogyan lehet Franciaország a civilizációk közötti megértés propagálója, a nyelvi és kulturális sokszínűség bajnoka, ha ezeket országon belül minden eszközzel elnyomja, ha nem érti az identitás kérdéseit? Hogyan tudja rendezni, a belső, migráns kisebbségek helyzetét a sokszínűség elismerése és támogatása, a kettős és többes identitás elősegítése nélkül a külvárosok lázadása nyomán, amely nemcsak szociális kérdés, de identitási is?

Segít, ha kell a bretonoknak

Kérdésre válaszolva a magyar EP-képviselő kifejtette, hogy az Európai Unió és az Európai Parlament csak nehezen tud nyomást gyakorolni Franciaországra, közösségi kisebbségvédelmi rendszer, uniós normák híján. Elsősorban a francia politikai elit belátására kell hagyatkozniuk, amely ha nem azzal adja meg a választ, hogy változtat eddigi merev politikáján, elkerülhetetlenül hozzájárul Franciaország belpolitikai válságának elmélyüléséhez, nemzetközi politikai térvesztéséhez.

Tabajdi felajánlotta a maga és az EP-intergroup segítségét a bretonok küzdelmében.