Viola
-5 °C
-2 °C

Felfüggesztett börtön a holokauszt-tagadónak

2003.09.10. 13:59
Egy testvérpárt ítéltek Belgiumban felfüggesztett szabadságvesztésre, mert nyilvános fórumokon vonták kétségbe a náci haláltáborok és a gázkamrák létét. Európában letöltendő szabadságvesztést is róttak már ki holokauszt-tagadók ellen, Magyarországon erre még nincs törvény.
Anwerpenben a büntető bíróság egy évi felfüggesztett szabadságvesztésre és 2500 euró pénzbírságra ítélte Siegfried és Herbert Verbeket a náci vészkorszak rémtetteinek nyilvános tagadásáért. Az ítélethirdetéskor a két fivér közül csak Siegfried volt jelen, Herbert holléte ismeretlen. Az elítélt a tárgyalás során mindvégig kitartott nézetei mellett, sőt perbefogásáért áldozatnak tekintette magát.

Tarol a Flamand Tömb
A legfrissebb felmérés szerint egy évvel a regionális választások előtt Flandriában a tömb szavazótábora elérte a 20 százalékot, a régió harmadik pártjává vált, megelőzve az évtizedekig kormányzó kereszténydemokratákat. Ami pedig a nagyvárosokat illeti, Antwerpen után, ahol toronymagasan az első, Brüsszelben is a legnépszerűbb flamand párttá vált. Igaz, hogy a főváros túlnyomórészt francia ajkú, és a brüsszeli regionális parlamentben is a vallon pártok vannak többségben, ám a flamand kisebbséget támogató különleges választási szabályok lehetővé teszik, hogy ilyen eredménnyel a tömb meghatározó kisebbséggé váljon a regionális intézményekben.

Szabad kutatás

A belga sajtó szerdai értesülései szerint az antwerpeni testvérpár közel áll a radikális jobboldali Flamand Tömbhöz, a 80-as évek óta terjeszti irományait, amelyekben tagadja a náci haláltáborok és a zsidókat elpusztító gázkamrák létét. Tíz évvel ezelőtt létrehozták a Szabad történelmi kutatás nevű intézetet, hogy tudományosabb jelleget próbáljanak adni kiadványaiknak. Ezeket buzgón küldözgették közkönyvtáraknak, lapok és folyóiratok szerkesztőségeinek, majd a világhálón is terjesztették őket. Sigfried Verbeket korábban már elítélték Hollandiában Anne Frank naplója hitelességének tagadásáért. A Flamand Tömb első vezetői maguk is holokauszt tagadók voltak, az utolsó ilyen alelnököt azonban két éve finoman eltávolították a pártvezetésből. A Flamand Tömb immár tudatosan nyomul a mérsékelt középosztály megnyerése felé.

A belga parlament egy 1995-ben hozott törvényben bűncselekménynek nyilvánította a vészkorszak tagadását. Ennek alapján 2000-ben félévi börtönre ítéltek egy férfit, aki szintén közel állt a Flamand Tömbhöz. Az esélyegyenlőségért és a fajgyűlölet ellen küzdő központ feljelentése nyomán most hét éve tartó eljárás ért véget, amelynek során az antwerpeni törvényszék nem kevesebb, mint húsz tonnányi iratot, dokumentumot és tanulmányokat kobzott el az elítéltektől és tanulmányozott át.

Európában büntetik, Magyarországon nem

Az Európa Tanács egyik bizottsága az elmúlt évben kezdte meg egy általános politikai ajánlás kidolgozását, amelynek büntetőjogi fejezete a holokauszt-tagadást is büntetni kéri az Európai Unió tagállamaitól. Letöltendő szabadságvesztésre, nem jogerősen, legutóbb Ausztriában ítéltek egy holokauszt-tagadót. Az 52 éves volt kerületi önkormányzati tagnak három évet kell rács mögött töltenie. Franciaországban júniusban született az első börtönbüntetést kimondó ítélet a zsidók tragédiájának kétségbe vonása miatt. A 38 éves Jean Plantin egyetem tanár és kiadó nyilvánosan kétségbe vonja a náci haláltáborokat és az ott meggyilkolt zsidók számát. Plantin nyomban fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Magyarországon a holokauszt-tagadók ellen nem született még törvény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!