Szabolcs
20 °C
35 °C

Hasba lőtték a tajvani elnököt

2004.03.19. 12:40
Merényletet követtek el pénteken Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök ellen. Az államfőt és alelnökét pártjuk kampányzáró nagygyűlésén támadták meg, hasán lövést kapott, de már elhagyta a kórházat. A szigetországban szombaton tartanak elnökválasztást.
Az államfőt hasba lőtték Tajnan városában az elnökválasztási kampány zárónapján a sziget déli részén tartott körútján - közölte az általa vezetett Haladó Demokrata Párt (DPP) egyik képviselője. Korábban a párt szóvivője arról számolt be, hogy az elnököt petárdák sebesítették meg.

Az 53 éves Csen Suj-pien sok vért vesztett, ezért a helyi kórházba szállították, amit helyi idő szerint péntek este el is hagyhatott.

Csen Suj-pien
A támadásban megsebesült Annette Lu tajvani alelnök is, őt bokáján lőtték meg. Szemtanúk szerint az elnök egy nyitott gépkocsiban ült, amikor az egyik bástyájának számító Tajnan utcáján rálőttek.

A merénylet hírét a tajpeji elnöki hivatal szóvivője is megerősítette. Csen Suj-pien és alelnöke "nem szenvedett életveszéyles sérüléseket" - mondta el Csiou I Csen elnöki szóvivő. Mint mondta, a két vezető nyugalomra intette a lakosságot.

"Az alelnökasszony a térdénél érzett fájdalmat, de azt hitte, csak egy petárda volt. Nem sokkal később az elnök nedvességet érzett a gyomra tájékán. Akkor már sejtették, nagy a baj" - beszélt a merélnylet részleteiről az AP-nek a szóvivő.

Tajvanon szombaton tartanak elnökválasztást, Csen és riválisa, a nacionalista Lien Csan között a közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros verseny várható. A két jelölt ugyan nagyvonalakban egyetért a Tajvan jövője szempontjából legfontosabbnak számító, a Kínához való viszony kérdésében, Csen azonban függetlenségpártibb nacionalista riválisánál.

A kínai kormány hivatalosan még nem reagált a merénylet hírére - jelentette az AP.