Huszein meggyilkolása a rezsim elleni lázadást segítheti

2003.03.20. 06:35
A Huszein elleni közvetlen támadás célja egy belső fordulat elősegítése - véli Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Egy iraki fordulat jelentősen csökkentené az áldozatok számát és segítene igazolni az amerikaiak nemzetközi felhatalmazás nélkül megindított katonai akcióját.
Az amerikai légierő magyar idő szerint 03:30-kor váratlan támadást intézett Szaddám Huszein bagdadi parancsnoki központja ellen. "A közvetlenül Huszein megölésére irányuló katonai akcióval az Egyesült Államok az iraki rezsim megdöntésének lehetőségét kívánta megteremteni" - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese.

Bár az akció feltehetően nem érte el a célját, a szakértő véleménye szerint az elkövetkező napokban több hasonló támadás is várható. "Egy belső fordulat jelentősen csökkentené mind az amerikai, mind az iraki áldozatok számát" - mondta Tálas. Ez nagyban segítené az Egyesült Államok kommunikációját, egy gyors, kevés áldozattal járó háború "utólag is igazolná a felhatalmazás nélkül megindított támadást".  • Hírek
  • Hírek