Esztelen szoborrombolás Afganisztánban

2001.02.28. 19:31
Mohammed Omár mollah, az afganisztáni tálib kormányzat vezetője a hét elején kiadott utasítása értelmében le kell rombolni Afganisztán összes, az iszlám szellemével összeegyeztethetetlen szobrot - köztük a híres bamijáni Buddha-szobrokat. Az UNESCO főigazgatója szerdán ,,nyomatékosan kérte" a tálib vezetést, hogy ne hajtsa végre az iszlám előtti korban keletkezett szobrok lerombolásáról hozott döntését. Az tálib vezetés azonban hajthatatlan.

,,E szobrok megőrzése ellentétes lenne az iszlámmal, megsemmisítésük pedig épp az iszlám parancsa" - érvelt Mohammed Omár. ,,Egyesek hisznek e szobrokban, és imádkoznak hozzájuk - folytatta a vezető - és köztudott, hogy egy iszlám országban nincs helye a vallásszabadságnak". "Ha viszont az emberek azt mondják, hogy itt nem hitről van szó, akkor csak köveket törünk össze " - érvelt továbbá a mollah.

A tálibok
1994-ben új erő bukkant fel az afgán polgárháborúban. A tálibok, azaz diákok (mozgalmukat a szó többes száma alapján Talibánnak nevezik) a pastuk által lakott területek vallásos iskoláiban (medresze) tanult fiatal fiúk. Szellemi vezetőik a tanulatlan falusi muzulmán papság, a mullahok. Fanatikus, a pastu szokásjogon és az iszlám törvényeken (sária) alapuló gondolkodásmódjukat a medreszékben, katonai ismereteiket a pakisztáni titkosszolgálat kiképzőitől sajátították el. Feladatul tűzték ki Afganisztán egyesítését, megtisztítását az ország romlását okozó mudzsahedinektől és minden, iszlámellenes jelenségtől.
A szoborrombolás hírére Macuura Koicsiro, az UNESCO főigazgatója szerdán "nyomatékosan kérte" az Afganisztánban hatalmon lévő tálib vezetést, hogy álljon el a szobrok lerombolásától. Vakil Ahmad Muttavakil, a tálibok külügyminisztere azonban szerdán kijelentette: a szobrok lerombolására vonatkozó döntés megmásíthatatlan. ,,Látott-e valaha valaki olyat, hogy az Afganisztáni Iszlám Emirátus visszavonja akár csak egy döntését is?" - tudósított a külügyminiszter szavairól az MTI.

Érdekes fejlemény, hogy az ugyancsak iszlám Irán is elítélte szerdán a tálib mollah esztelen ötletét. Irán kérte az UNESCO-t, hogy lépjen fel az emberiség kincseinek védelmében. ,,Az egész emberiség közös kincsét jelentő Buddha-szobrok elpusztítását épp úgy elítéljük, amint elítélnénk az indiai Tadzs Mahal lerombolását" - idézte az AFP az iráni kulturális minisztérium műemlék-felügyeletét. Az UNESCO és Irán mellett az Egyesült Államok, Franciaország és a túlnyomórészt buddhista lakosságú Thaiföld is kérte Afganisztánt, hogy ne hajtsák végre a szobrokra kimondott ,,halálos" ítéletet.

Afganisztán Buddhista központ volt

Afganisztán a XI. század előtt - mielőtt megtörtént volna a muzulmán hódítás - nagy buddhista központ volt, és így otthona számos, nagy múltú mesterműnek. A terület fontos kozmopolita csomópont volt, hiszen a selyemút mentén virágzott a kultúra, a gazdagság. Az értékek között vannak a lerombolásra ítélt, monumentális bamijáni Buddha-szobrok, melyek a legnagyobbak a világon.

A ,,legtisztább" muzulmán ország

Húsz év háború után az ország jelenlegi vezetői azok a tálibok, akik megvalósították a ,,legtisztább muzulmán" államot. ,,Legtisztább" alatt azt értik, hogy az iszlám ,,szelleme" az élet minden területét átjárja. Hitük szerint mindenki gonosz, aki nem velük van, ideértve a nemzetközi szervezeteket is. A sajtó gyakorlatilag teljes mértékben a kormány propagandáját szajkózza. Afganisztánban természetesen tiltott az internet használata is.

Az afgán egyszerűségre jó példa, hogy a börtönbüntetést hamar kiszabják: Dorothée Olliéric, a francia France 2 televízió munkatársát például csak azért csukták le, mert nőkkel készített interjút. A nemek közötti különbségre még példa annak a tizenéves pakisztáni pastu lánynak az esete, akit a falu vénei azért ítéltek halálra és lőttek agyon, mert egy idegen megerőszakolta.