Sára, Márió
2 °C
6 °C

Titkos tárgyalások Huszein és az Egyesült Államok között

2003.04.03. 11:44
Előrehaladott tárgyalások folytak az amerikaiak és Szaddám Husszein között a diktátor és családja emigrációba menekítéséről, az alkudozások az iraki vezető túlzott követelései miatt szakadtak meg - állítja egy francia Irak-szakértő a Le Monde-ban.
Pierre-Jean Luizard, a francia tudományos kapcsolatok központjának (CNRS) kutatója a mértékadó párizsi lap csütörtöki számában biztos forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy az amerikaiak a rendszer vezetőinek külföldre távozott rokonain keresztül tettek ajánlatot Szaddámnak a szabad elvonulásra. Felajánlották, hogy biztosítékot nyújtanak neki nemzetközi bírósági felelősségre vonás ellen, sőt kilátásba helyzeték, hogy a család által összeharácsolt és külföldre juttatott pénzösszegek egy részéhez is hozzáférhet.

Az egyezkedések azon buktak meg, hogy az amerikaiak Szaddámmal együtt összesen kilenc főnek akarták garantálni a külföldi biztos emigrációt, a bagdadi rezsim feje viszont szinte egész klánjának, mintegy ötven embernek követelt menlevelet.

A kiterjedt iraki kapcsolatokkal rendelkező francia szakértő számos alkalommal utazott a közel-keleti országba. Ottani értesülései szerint a Szaddám-család kimenekítéséről szóló egyezkedések a háború kezdete után még folyamatban voltak, a többi között a vezető emberek arab, sőt európai országokba emigrált nőtagjainak a közreműködésével.

Az egyik közvetítő Taha Jaszin Ramadan alelnök lánya volt, aki jelenleg is Svájcban tartózkodik, s az amerikaiak által elrendelt tilalom dacára használja a család ottani számláját, amelyet nem zároltak a hatóságok. A vezető klán más nőtagjai Szíriában és Jordániában kaptak menedéket, a kapcsolatfelvételek ügynökök révén ezeken a helyszíneken folytak.