Eleonóra
-1 °C
2 °C

Titkos tárgyalások Izrael és Szíria között

2004.01.11. 21:05
Az egyezkedés akkor szakadt meg, amikor az információk kiszivárogtak, vallotta be az izraeli külügyminiszter. Izrael "mindent megtenne" a békéért, állította.
Voltak titkos tárgyalások Izrael és Szíria között, de amikor kiszivárogtatták róluk az információkat, megszakadtak - jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter vasárnap.

A titkos tárgyalások, mint mondta, több hónappal ezelőtt folytak Szíriával, de kiszivárogtatásuk után megszakadták. Salom ugyanakkor közölte, hogy jelenleg is tárgyalnak bizonyos, általa meg nem nevezett arab országokkal.

A külügyminiszter elmondta: vizsgálatot kezdeményezett a kiszivárogtatásokkal kapcsolatban, mert azok véleménye szerint komolyan rontják Izrael tárgyalóképességét. Hozzátette: két megbeszélést folytattak egymással az izraeli és szíriai küldöttségek, ám amikor ez kitudódott, Szíria nem akarta folytatni a megbeszéléseket e keretek között.

Szilvan Salom azután nyilatkozott a tárgyalásokról, hogy Szíria kapcsolatfelvételt javasolt a két ország között és elterjedtek - egyelőre meg nem erősített - hírek Izrael és Libia titkos kapcsolatfelvételéről.

Mindent megtennének

Izrael és Szíria 2000-ben közel állt egy békemegállapodáshoz, amelyben Izrael lemondott volna az általa 1967-ben elfoglalt Golán-fennsík jelentős részéről. A megállapodás végül nem született meg. Bassár el-Aszad szíriai elnök többször kezdeményezte a tárgyalások felújítását, de az izraeli vezetés megosztott volt a kérdésben. Benjamin Nentanjahu pénzügyminiszter a kapcsolatfelvétel mellett érvelt, más politikusok, köztük Ariel Saron miniszterelnök, megkérdőjelezték Damaszkusz tárgyalási szándékait.

Salom most kijelentette: Izrael mindent megtenne azért, hogy békemegállapodást érjen el Szíriával és a szomszédos Libanonnal, ahol Szíria jelentős befolyással rendelkezik.