Szilárda
-4 °C
3 °C

Megkezdődött Tárik Aziz pere

2008.04.29. 20:53
A bagdadi bíróság elé állt kedden a már kivégzett Szaddám Huszein egyik újabb vezető tisztségviselője. Az egykori miniszterelnök-helyettes első meghallgatás mindössze 45 percig tartott.

Bagdadban kedden megkezdődött Tárik Aziz pere, a Szaddám Huszein-féle rezsim egykori miniszterelnök-helyettesének, külügyminiszterének tárgyalását az első rövid meghallgatás után május 20-ára elnapolták.

A vád szerint Aziznak szerepe volt 42 árfelhajtó iraki kereskedő 1992-es kivégzésében, fia szerint azonban Aziz tagadja, hogy bármi köze lett volna az ügyhöz.

Tudósítók szerint a keddi tárgyalás öt óra késéssel kezdődött, és az első meghallgatás mindössze 45 percig tartott. Ennek során a botra támaszkodó 72 éves volt politikus azt kérte a bírói testület elnökétől, hogy új ügyvédet fogadhasson, mivel védője nem tud részt venni az iraki fővárosban (azon belül is a szigorúan védett "zöld zónában") zajló bűnvádi perben. Az ammáni Badi Aref biztonsági okokra hivatkozva nem vállalta a tárgyaláson való részvételt.

Ez a negyedik per az egykori diktatúra vezető tisztségviselői ellen azóta, hogy az amerikai hadsereg bagdadi bevonulása véget vetett uralmuknak 2003 áprilisában.

Tárik Aziz szinte azonnal feladta magát az amerikai csapatoknak. Többször kórházba került, megrendült egészségi állapotára hivatkozva családja a szabadon engedését kérte. Szaddám Huszein egykori miniszterelnök-helyettese, aki az egyedüli keresztény volt a néhai diktátor közeli munkatársai között, 1983 és 1991 között a külügyminisztériumot is irányította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!