Szilárda
-4 °C
3 °C

Kína szabályozná a tibeti lámaválasztást

2007.10.11. 13:09
A tibeti száműzöttek tiltakozását váltotta ki, hogy a kínai kormány bejelentette, Pekingnek jóvá kell hagynia a lámák, Tibet spirituális vezetőinek kiválasztását. A hagyományok szerint ez magasan képzett buddhista szerzetesek feladata. A száműzöttek Újdelhiben, a kínai nagykövetség épületénél tüntettek, néhányan áttörtek a kerítésen, és zászlórúdhoz láncolták magukat.

Tibeti menekültek demonstráltak Újdelhiben a kínai nagykövetség épülete előtt, miután a kínai kormány bejelentette, Pekingnek jóvá kell hagynia Tibet spirituális vezetőinek, a lámáknak a kiválasztását, írja a CNN. Tibetben évszázadok óta magasan képzett szerzetesek választják ki a lámákat. „A kínaiak lépése a dalai láma befolyásának aláaknázása” – mondta a demonstráción a Tibeti Fiatalok Kongresszusának vezetője.

A szerdai demonstráción néhányan áttörték a nagykövetség kapuját, és hozzáláncolták magukat a kertben lévő zászlórúdhoz, közölte a rendőrség és szemtanúk. A többi, csaknem 30 tüntető vörös festékkel a „szabad Tibet” feliratot írta az épület falára és a kapura. A rendőrség ezután lépett közbe.

A rendőrség 22 tüntetőt előállított, ellenük azonban semmilyen vádat nem hoztak fel, közölte Rajan Bhagat rendőrségi szóvivő. Az előállítást azzal indokolta, hogy az aktivisták nem a tüntetésre kijelölt helyen tartózkodtak.

Indiában rendszeresen tartanak demonstrációkat a kínai kormány intézkedései ellen, melyek a menekültek szerint arra irányulnak, hogy felforgassák a tibeti buddhista kultúrát és erősítsék Peking hatalmát a Himalája régióban.

Augusztusban több ezer tibeti száműzött vonult fel Újdelhiben, akik azt ellenezték, hogy a pekingi olimpiára érkező láng áthaladjon Tibeten is. India akkor vált a tibeti száműzöttek központjává, mikor 1959-ben elbukott a tibetiek forradalma, és a kormányt az észak-indiai Dharamsalába száműzték.

India az utóbbi években mérsékelte Tibetnek nyújtott korábbi támogatását, ugyanis egyre erősebb kapcsolatokat ápol Kínával. Tavaly például a kínai elnök, Hu Csintao látogatásakor az indiai hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a tibeti aktivisták ellen. Az indiai külügyminisztérium ugyanakkor nem kommentálta a szerdai eseményeket.

Nem akarják kitüntetni a lámát

Kína határozottan ellenzi, hogy az amerikai kongresszus kitüntesse a dalai lámát, jelentette be csütörtökön Pekingben Liu Csien-csao kínai külügyi szóvivő. Hozzátette, Kína elítéli azt, hogy bármely ország vagy személy a dalai lámát felhasználva beavatkozzon belügyeibe. Ezzel kapcsolatos kifogásairól már értesítette Washingtont.

Október 17-én nyújtják át Washingtonban a száműzetésben élő tibeti vallási és politikai vezetőnek a Kongresszusi Aranyérmet, a legmagasabb kitüntetést, amelyet az amerikai törvényhozás civileknek adományozhat. Az ünnepségen jelen lesz George Bush amerikai elnök is. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!