Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Frusztráció jeleit mutatják a tibetiek

2008.05.26. 17:45
A dalai láma lemond, ha nem sikerül megfékeznie az erőszakot, nyilatkozta a Financial Timesnak. Szerinte egyre több olyan híve van, aki azt érzi, a párbeszéd és a békés megoldás eredménytelen, kezdi elveszíteni ellenőrzését felettük. Úgy véli, sok tibeti a frusztráció egyértelmű jeleit mutatja, mert nincs haladás a Kínával folytatott tárgyalásokon.

Lemondását helyezte kilátásba hétfőn Londonban megjelent nyilatkozatában a dalai láma arra az esetre, ha nem sikerül megfékezni a tibeti erőszakcselekményeket. A tartomány 72 éves vallási vezetője a Financial Timesnak adott interjúban azt mondta, a Kínával konfrontációt kereső, radikálisabb tibetiek egyre kevésbé hisznek az ő stratégiájában, amelynek célja a békés párbeszéddel biztosított autonómia.

Arra a kérdésre, vajon kezdi-e elveszíteni az ellenőrzést követői felett, azt válaszolta, hogy "igen, természetesen ... erőfeszítéseim nem hoztak konkrét eredményeket, így a bírálat is egyre erősebbé válik".

A nagy-britanniai látogatáson tartózkodó dalai láma az interjúban többször is elvetette az erőszak alkalmazását. Azt mondta, Tibet igazságos ügyét csakis az erőszakmentesség elve alapján lehet előrevinni. A londoni gazdasági napilap idézete szerint hozzátette azonban, hogy ha az erőszak kicsúszik az ellenőrzés alól, nem marad más választása, mint lemondani.

A száműzetésben élő tibeti vezető szerint sok tibeti a frusztráció egyértelmű jeleit mutatja amiatt, hogy nincs haladás a Kínával folytatott tárgyalásokon, és sokan úgy gondolják, hogy az erőszakmentes megközelítés hatástalan.

A dalai láma megerősítette, hogy nem törekszik Tibet teljes függetlenségére, célja a reális autonómia. Ahhoz azonban ragaszkodik, hogy a tibeti kisebbség tagjai, bárhol éljenek is, maradéktalanul megkapják Kínától az őket megillető jogokat, mert jelenleg kultúrájuk és nyelvük felszámolásának veszélye fenyegeti őket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy együtt érez a kínai vezetéssel, mert "a több mint 1 milliárd lakosú ország rengeteg bonyodalommal küszködik ... még elevenek a kulturális forradalom ütötte sebek, egy másik nemzedék pedig a Tienanmen-tér sebeit viseli, emellett nagyarányú a korrupció is".

A dalai láma, aki összesen 11 napot tölt Nagy-Britanniában, a BBC rádiónak adott múlt heti nyilatkozatában azt mondta, szeretné, ha a világ vezető politikusai jelen lennének a nyári pekingi olimpiai játékokon, és kihasználnák az alkalmat arra, hogy felhívják a kínai vezetés figyelmét az emberi jogok, a vallásszabadság és a természeti környezet gyászos helyzetére.