Valér
-2 °C
0 °C

Václav Havel a cseh technósok mellett

2005.08.02. 18:47
Több ezres tüntetéseket szerveztek a napokban a technózene hívei Prágában, mert a cseh rendőrség szombaton brutálisan feloszlatta a CzechTek fesztivált. Václav Havel szívesen közvetítene a két fél között.

Václav Havel volt cseh államfő bejelentette, hogy szívesen közvetítene a kormány és a technózene hívei között kirobbant konfliktusban. Az egyre nagyobb belpolitikai hullámokat verő botrány azután robbant ki, hogy a rohamrendőrség egységei szombaton erőszakkal feloszlatták a CzechTek fesztivált, amelyet ismét hivatalos engedély nélkül rendeztek meg a Prágától mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Mlynecben.

Egy ember meghalt

A party szervezői azzal érveltek, hogy a mező tulajdonosától megvolt az engedélyük a rendezvényre. A mezőhöz vezető területek tulajdonosai viszont nem engedték a helyszínre a fiatalokat.

A zöld mezőn lezajlott összecsapásnak több mint száz könnyebb, és egy tucat közepesen súlyos sérültje van. Egy fiatalember pedig meghalt, miután tiltakozásul a beavatkozás ellen az úttestre feküdt, és a nagy káoszban egy kamion elgázolta.

A technóparty szervezői elutasították a találkozót a kormány képviselőivel, mondta újságíróknak Havel. Kifejtette, hogy a közvetítésre Jirí Paroubek kormányfő kérte fel. Havel saját szavai szerint tovább kíván próbálkozni, mert fontosnak tartja, hogy a jövőben az ilyen események ne ismétlődhessenek meg.

Havel a fiatalok mellett

Prágában vasárnap és hétfőn is több ezer technós tüntetett a kormány ellen és Frantisek Bublan belügyminiszter, valamint a miniszterelnök lemondását követelve. A hétfői tüntetésen Václav Havel is megjelent, és támogatásáról biztosította a fiatalokat, mert szerinte a rendőrségi beavatkozás eltúlzott volt. A belügyminiszter, akit Jirí Paroubek kormányfő is támogat, viszont továbbra is kitart amellett, hogy a beavatkozás jogos volt.

Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) szintén bírálja a beavatkozást és a belügyminiszter lemondását követeli. Václav Klaus államfő érthetetlennek tartja a rendőrségi fellépést, és felszólította a kormányfőt, adjon magyarázatot a történtekről

Az esemény a cseh közvéleményt is megosztja. Egy gyorsfelmérés kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint a kemény rendőri beavatkozást a megkérdezettek mintegy 44 százaléka helyesnek tartja, ugyanannyian bírálják, míg a maradék 12 százalék nem nyilvánított véleményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!