Lujza
-2 °C
13 °C

Merénylet Tel-Avivban: legalább 25 áldozat

2003.01.06. 10:00
Két egymáshoz közeli párhuzamos Tel-Aviv-i utcában is pokolgép robbant vasárnap, helyi ikdő szerint este fél hétkor. A minimum 25 emberéletet követelő terrorakciót öngyilkos merénylők hajtották végre, a véres akcióért az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget.
Kettős merénylet történt vasárnap este Tel-Aviv belvárosában: nagy valószínűséggel palesztin öngyilkos merénylők robbantották fel önmagukat az izraeli főváros régi autóbusz-pályaudvarának közelében. A robbantások következtében legalább tizennyolc ember vesztette életét, mintegy száz pedig megsebesült.

A Dzsihád vállalta a felelősséget

Fotó: Sven Nackstrand
Izraeli rendőrségi források a helyszíni szemle megkezdése után közölték, hogy minden jel szerint öngyilkos merénylők repítették levegőbe magukat. E feltételezést támasztja alá az is, hogy az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin mozgalom vállalta a felelősséget a kettős merényletért. Az AFP-vel és egy libanoni televízióval telefonon közölte az Iszlám Dzsihád képviselője, hogy a mozgalom tagjai követtek el öngyilkos merényleteket Tel-Avivban.

Szemtanúk elmondása szerint alig néhány perces eltéréssel helyi idő szerint este fél hétkor robbantak a pokolgépek egymáshoz nagyon közeli helyszínen, két, járókelőkkel zsúfolt párhuzamos utcán. A merényletek a McChina nevű gyorsétteremben okozták a legnagyobb pusztítást. A környéken különösen sok külföldi vendégmunkás szokott tartózkodni.

A rendőrség újabb pokolgépeket keres

Mentősök a merénylet helyszínén
Fotó: Tal Cohen
A rendőrség lezárta és átfésüli a környéket újabb pokolgépek után kutatva. A mentési munkálatokat különösen megnehezíti, hogy a csúcsforgalom és a szűk utcák miatt a mentők csak üggyel-bajjal tudnak közlekedni. A sebesültek közül - a nem végleges adatok szerint - kilenc állapota életveszélyes. A halottak száma 25, nem számítva a két öngyilkos merénylőt. A tel-avivi régi autóbusz-pályaudvar közelében a múltban már több hasonló merénylet történt, a legsúlyosabb tavaly július 17-én. Akkor a két palesztin öngyilkos merénylőn kívül öt izraeli vesztette életét. Tavaly november óta most először követtek el pokolgépes merényletet izraeli városban: akkor Jeruzsálem egyik elővárosában autóbuszon repítette levegőbe magát egy palesztin öngyilkos merénylő, és ennek következtében a busz utasai közül tizenegy halt meg.

A Palesztin Hatóság egyelőre nem reagál

A Palesztin Hatóság, amely Jasszer Arafat palesztin elnök vezetésével a kettos merénylet idején éppen Rámalláhban ülésezett, egyelőre nem reagált a történtekre.