Emőke
-4 °C
9 °C

Tényleg meghalt Szaddám?

2003.04.08. 04:35
Állítólag iraki titkosszolgálati főnökökkel gyűlt össze az elnök egy bagdadi épületben, amelynek helyén most kráter tátong. Az elnöki család sorsa a háború kitörésének pillanatától kétséges. Bagdad első bombázása éppen Szaddám Huszein feltételezett tartózkodási helyére irányult.
A háború kitörése óta szinte nem múlik el úgy óra, hogy valamelyik hírügynökség, újság vagy televíziós csatorna ne adna hírt Szaddám Huszein haláláról szóló találgatásról. Mégsem valószínű, hogy az iraki elnök hosszú életű lesz. Az amerikai hírcsatornák műsorukat megszakítva közölték: Szaddám Huszein és két fia egy hétfőről keddre virradóra egy légicsapásban tényleg életét veszthette.

Fotó: EPA
Titkosszolgálati információk alapján az amerikai légierő csapást mért egy épületre, ahol az iraki titkosszolgálati vezetés megbeszélésre gyűlt össze. A bagdadi találkozón két fiával vélhetően maga az iraki elnök is megjelent. A Fox News titkosszolgálati forrásokra hivatkozva jelenti, hogy látták bemenni az épületbe az elnöki családot, a romok alól azonban senki sem mászott elő. Az épület helyén kráter tátong.

A Washington Times szerint az amerikai vezetés fülest kapott, hogy kedd hajnalban Bagdad kereskedelmi negyedébe, egy vendéglő blokkjába látogat Szaddám Huszein és két fia. Az elnöki család állítólag itt, az étterem alatt vagy mögött találkozott a Baasz Párt magas rangú személyiségei mellett a titkosszolgálat harminc vezetőjével.

Szaddám Huszein és két fia - Udaj és Kuszaj - sorsát élénk találgatás övezi azóta, hogy az amerikai légierő az iraki háború első harci cselekményeként - szintén Szaddám Huszein tartózkodási helyére vonatkozó hírszerzési értesülés alapján - március 20-án légicsapást mért egy Bagdad környéki lakóövezetre. Az iraki televízió azóta több felvételt sugárzott az iraki elnökről, bár vitatott, hogy a képsorokat mikor rögzítették és, hogy azokon valóban a diktátor szerepel.