Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Terrorhullám rázta meg Amerikát

Az események percről percre

2001.09.11. 03:12
03:12

Bush tévébeszédet intézett Amerikához

Ezrek haltak meg az Egyesült Államok ellen kedden elkövetett gonosz terrorista cselekménysorozat következtében - közölte George W. Bush amerikai elnök, washingtoni közép-európai idő szerint szerda hajnalban a Fehér Házból közvetített tévébeszédében. Az elnök biztosította hallgatóságát, hogy az Egyesült Államok alapjait nem rengetheti meg ilyen szörnyűséges cselekmény sem. Utalt arra, hogy a szövetségi kormányzat működőképes, és szerdán ki fognak nyitni a kormányhivatalok. Az Egyesült Államok pénzügyi intézményei is folytatják tevékenységüket - tette hozzá. Az amerikai fegyveres erők felkészültek minden szükséges feladat végrehajtására - mondta.

Bush leszögezte: az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket, és igazságot szolgáltat. Ennek során nem fog különbséget tenni a terrorcselekményt elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között - mondta.

02:54

Irak örvend, Líbia sajnálja

Az Egyesült Államok területén végrehajtott keddi merényletek "az emberiség ellen elkövetett amerikai bűntettek" következményei - szögezte le az a közlemény, amelyet az iraki televízió ismertetett.

Az iraki nyilatkozattal szemben Líbia - az Egyesült Államok másik "ősellensége" - együttérzéséről biztosította az amerikai népet. Moamer el-Kadhafi líbiai vezető "szörnyűnek" minősítette a terrorakciókat, s közölte: országa a politikai nézeteltérések ellenére kész humanitárius segítséget nyújtani az amerikai népnek.

02:28

Nő az áldozatok száma

Az épületben rekedt és a torony törmeléke által eltemetett emberek száma továbbra is ismeretlen, de kétszáz tűzoltó halálát már megerősítették. Eltűnt további 78 rendőr is. Az utcákról 2100 embert kellett kórházba vinni, százötven állapota válságos. A Pentagonban mintegy százan vesztették életüket az ottani támadás következtében.

02:10

Nincs szó amerikai támadásról

Magasrangű tálib tisztviselők megerősítették, hogy a Kabulból jelentette légelhárító tűznek és robbanásoknak nincs köze az amerikai hadsereghez, és az afgán fővárost a tálibok polgárháborús ellenfeleik támadták meg.

00:21
  

Robbanások és lövöldözés Afganisztánban

Robbanások rázzák meg az afgán fővárost, Kabult. A CNN helyszíni tudósítója szerint lövöldözést hallani a városban, több épület ég, és az éjszakai égen beérkező cirkálórakétákat látni. Beszámolók szerint a támadás a repülőteret érte, ahonnan légvédelmi rakétákkal válaszoltak. Ettől eltekintve a városban nyugalom uralkodik. Az idő Kabulban hajnali fél három. David Rumsfeld védelmi miniszter sajtótájékoztatóján azonban cáfolta, hogy amerikai erők támadnák az afgán fővárost, és kongresszusi szakértők szerint lehet, hogy csak afgán belharcról van szó.

Hírszerzési források szerint a szaúdi terrorista Oszama bin Laden, vagy hozzá közel álló személyek felelősek a New York-i és washingtoni akciókért. Bin Laden feltételezett tartózkodási helye Afganisztán.

Bővebben >>>

23:45

Ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet

"A mai szomorú események nem hagyják érintetlenül Magyarországot sem. Nemzetbiztonsági tekintetben azonban hazánkat nem fenyegeti több veszély, mint tegnap, vagy tegnapelőtt" - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinet kedd esti ülése után. Nagy valószínűséggel nem kell felkészülni hosszantartó konfliktusra hazánkban.

Bővebben >>>

23:40

Bush Washingtonba repül

Az amerikai elnök a légierő Nebraska állambeli stratégiai parancsnokságáról visszatér Washingtonba - közölték kedden, washingtoni idő szerint késő délután.

23:35

A NATO nem tekinti háborús cselekménynek a történteket

Az Atlanti Tanács kedd esti brüsszeli rendkívüli ülése után Lord Robertson főtitkár kitért azelől, hogy a keddi támadásokat háborús cselekménynek minősítse, ami a washingtoni szerződés, a NATO alapokmánya 5. cikkelye értelmében kollektív fellépést tesz szükségessé egy megtámadott szövetséges védelmében.

Nem nyilatkozott arról sem, hogy kit vagy mit gyanítanak a gaztett mögött és tart-e akár a szövetség, akár annak valamely állama hasonló támadástól. Csupán azt jelezte, hogy az Atlanti Tanács további üléseken fogja megvitatni a támadássorozatot és aláhúzta a szövetség eltökéltségét, hogy a terroristák nem vihetik el szárazon a szörnyű öldökléssel járó terrorista akciót.

Az ülésén a szövetségesek teljes szolidaritásukat fejezték ki a példátlan terrortámadás-sorozat áldozatává vált Egyesült Államok iránt és egyértelműen elítélték a szövetség egyik tagja ellen elkövetett barbár bűncselekményt, amit a nyilatkozatban "ártatlan polgári személyek esztelen mészárlásának" és "korunkban példátlan erőszakcselekménynek" bélyegeztek meg.

A nyilatkozatban a szövetségesek ünnepélyesen leszögezték, hogy a szolidaritás a szövetség lényege és az Egyesült Államok számíthat 18 szövetségese támogatására. A támadássorozat elkövetőinek pedig azt üzenték, hogy nem ússzák meg büntetlenül e kimondhatatlan bűncselekményt.

23:30

A 47 emelet magas 7-es épület is ledőlt

Helyi idő szerint fél hatkor a World Trade Center komplexum 7-es számú, 47 emelet magas épülete is összeomlott. Az ikertorony összeomlása után hat órával sem oszlott még szét a porfelhő New Yorkban.

Eközben bejelentették, hogy a New York-i tőzsde szerdán is zárva marad. Ezzel szemben az európai börzék kinyitnak a tragédia mnásnapján is, a Budapesti Értéktőzsde vezetői pedig szerda reggel tartanak sajtótájékoztatót.

23:25

San Francisóban is vészhelyzet

A nyugati part metropoliszában, San Fransiscóban is vészhelyzetet hirdettek a New Yorkban történtek hatására. Izrael szerdára gyásznapot rendelt el

22:40

A WTC-komplexum újabb épülete dőlhet össze

A World Trade Center összeomlott ikertornyán kívül a komplexum 7-es számú épülete is bármelyik pillanatban összedőlhet. Mindeközben a New York-i kórházakban 600 sérültet kezelnek.

22:35

Szerda délig nem repülhetnek

  

Az Egyesült Államok légterében továbbra is áll a polgári forgalom: az atlantai replülőtéren 30 000 ember várakozik, a San Fransisco-i és Los Angeles-i légtereket pedig kiürítették.

Az amerikai szövetségi légiügyi hatóság (FAA) a közlekedési minisztérium utasítására helyi idő szerint legalább szerda délig - közép-európai idő szerint kora estig - érvényben tartja az Egyesült Államok egész légterére kedden elrendelt teljes repülési tilalmat. Az FAA nem sokkal korábban bejelentette, hogy már egyetlen polgári repülőgép sem tartózkodott az amerikai légtérben.

A Fehér Ház közleménye szerint Norman Mineta közlekedési miniszter az Egyesült Államok víziútjain közlekedő összes hajó ellenőrzését is elrendelte.

22:25

II. János Pál: kimondhatatlan horror

A példa nélkül álló terrorhullám továbbra is rendkívül heves nemzetközi visszhangot vált ki: II. János Pál pápa kimondhatatlan horrornak, a valaha elkövetett egyik legembertelenebb tettnek nevezte az Amerika elleni terrortámadást.

A világ második legnépesebb állama, az atomhatalom India vezetése is jelezte: Amerika mellett állnak. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára kijelentette: semmilyen igazságos célt nem szentesítheti a terror.

22:20

Továbbra is Bin Ladenre gyanakodnak

Továbbra is folynak a találgatások az elkövetők kilétéről: a CNN egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az USA fő ellensége, Oszama bin Laden feltehetően részese volt a terrorakciónak. Ezzel szemben Bob Graham szenátor, a Konresszus hírszerzési bizottságának tagja úgy vélekedett, korai lenne megevezni azokat, akik romba döntötték a World Trade Centert, illetve a Pentagont.

Bővebben >>>

22:10

Repülőjáratok csak szerda déltől

Karen Hughes, az elnök tanácsadója hivatalos sajtótájékoztatót tartott a történtekről. Bejelentette, hogy az elnök, az alelnök és helyettesei biztonságban vannak. A pénzügyi intézetek működnek tovább. Repülőjáratok legközelebb szerda délben indulnak újra. Hughes tájékoztatóját befejezve nem válaszolt újságírói kérdésekre.

Sürgősségi telefonvonalakat létesítettek a Pentagon-, a WTC-alkalmazottak rokonainak, a New York-i és washingtoni véradás koorinálására.

A Delta Airlines egyik járata bombamerénylettől tartva sikeres kényszerleszállást hajtott végre.

22:00

Orbán hazatért

Eredetileg két naposra tervezett hivatalos németországi látogatását megszakítva - az Egyesült Államokban elkövetett terrorcselekmények miatt - kedden este hazaérkezett Budapestre Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a repülőtérről egyenesen a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésére indult. A kormányfő korábban kijelentette: Magyarország együtt érez minden áldozattal, hozzátartózóikkal és az egész amerikai néppel.

21:50

Budapest utcáin a készenléti rendőrök

  

Az ORFK Készenléti Rendőrségével együttműködve fokozott rendőri jelenlét van Budapesten - tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóügyeletese. Minden olyan helyre, ahol nagyobb tömeg van, így a bevásárlóközpontokban is, rendőröket küldenek.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: nyolc védett személyt megerősítetten őriznek, a Készenléti Rendőrséget pedig kivezényelték az amerikai nagykövetséghez.

Bővebben >>>

21:40

Bush Nebraskába repült Washington helyett

Az amerikai elnököt szállító Air Force One a Nebraska állambeli Offutt légitámaszponton, az amerikai légierő stratégiai parancsnokságának légi kikötőjében szállt le. A Floridából induló elnök, az előzetes tervekkel ellentétben nem a katasztrófa sújtotta New York-ba, illetve Washingtonba utazott, hanem a louisianai Barksdale támaszpontján tett látogatást.

A CNN jelentése szerint Washington, illetve New York közelébe rendeltek négy, az Atlanti-óceánon tartózkodó repülőgéphordozó hajót, hogy az onnan felszálló gépek biztosíthassák a két város légterét. E hatalmas hajók jelentős egészségügyi ellátási kapacitással is rendelkeznek.

21:20

Megerősített rendőri jelenlét Somogy megyében

Fokozott rendőri ellenőrzést, az amerikai katonai rendészettel közös megerősített járőrszolgálatot rendelt el Taszáron az amerikai katonai bázis környékén, valamint Kaposváron a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A megerősített járőrszolgálatot Kaposvárott elsősorban a katonai objektumok környékén rendelték el - adta hírül az MTI. Taszáron, illetve a kaposvári katonai objektumok környékén lakók, valamint az arra közlekedő autósok rendőrségi ellenőrzésekre számíthatnak.

Bővebben >>>

21:10

A Disneylandek sem üzemelnek

A terrortámadás okozta pánik elérte a szórakoztatóipart is: a Disney bezárta floridai és kaliforniai szórakoztatóparkjait.

21:05

Az eddigi legnagyobb ember okozta káreset

Több milliárd dollárjába fog kerülni a globális biztosítói iparnak a New York-i Világkereskedelmi Központ keddi lerombolása, amely valószínűleg az eddigi legnagyobb, emberi cselekedet okozta "biztosítási esemény". A társaságoknak a World Trade Center mellett a környező épületekben esett károkért, valamint a mrénylet okozta üzleti kiesésért és a terrorcselekményekben odaveszett repülőgépekért is helyt kell állniuk. A teljes kárérték megállapítása akár évekbe is telhet. A számla bizonyosan meghaladja a Piper Alpha olajfúrótornyot 1988-ban elpusztító robbanás 3 milliárd dolláros biztosítási kárértékét, ami az eddigi legnagyobb emberi tevékenység okozta kár után kifizetett összeg volt.

A biztosítási szektor máris súlyosan megszenvedte az amerikai merényletsorozatot. A Dow Jones Euro Stoxx indexcsalád biztosítási szektora kedden 11,5 százalékot zuhant. Az Allianz 37,10 eurós, 14,05 százalékos veszteséggel 227,00 eurón, a Munich Re 42,81 eurós, 15,66 százalékos zuhanással 230,49 eurón zárt kedden Frankfurtban.

21:00

Politikusok a katasztrófa sújtotta városban

Rudy Giuliani, New York polgármestere és George Pataki, New York állam kormányzója sajtótájékozatót tartottak. A politikusok megköszönték a lakosság és a szomszédos államok együttműködését. Az iskolákat nyitva tartják, a tömegközlekedés továbbra is működik. A Nemzeti Gárda egy része már megérkezett New York Citybe, a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki a városba.

20:50

Továbbra is ég a Pentagon

Eddig 65 sebesültről érkezett jelentés a védelmi minisztérium, a Pentagon épületétől, a tüzet továbbra is oltják. Az Egyesült Államok védelmi rendszerének irrányítóközpontjába a szemtanúk szerint egy Boeing 757-es csapódott be.

20:45

A fővárosba vezető utakat lezárták

A terrortámadás sújtotta Washington D.C-be csak a mentőket engedik be, az bevezető utakat lezárták. Mint ismert, az amerikai fővárosban a Pentagont és a külügyminisztériumot ért támadás után kiürítették a minisztériumokat, kormányzati épületeket.

20:40

Bush a helyszínre megy

A televíziókban már több beszéd erejéig is megjelenő George W. Bush és a Kongresszus néhány vezetője a nap folyamán meglátogatja Manhattan lezárt területeit. Az amerikai elnök Floridából tért vissza Washingtonba.

20:35

Torontóban landolnak a Malév-gépek

Mégsem Budapestre térnek vissza, hanem Torontóban szállnak le a Malév tengerentúlra indított járatai. A Budapest és New York között közlekedő MA 090-es járat magyar idő szerint 21 óra 30-kor, a Budapest és Toronto között közlekedő MA 094-es magyar idő szerint szerda éjjel fél egykor landol a kanadai légikikötőben. Az izraeli légtér lezárását követően a Malév törli szeptember 11-i MA 214 számú Budapest Tel Aviv közötti 23:00-kor induló menetrendszerinti járatát.

A ferihegyi repülőtéren este kilenc órától fokozott biztonsági intézkedések lépnek életbe, melyek következtében az induló járatok jelentős késésével kell számolni. Az utasoknak legalább három órával az indulás előtt kell jelentkezniük. A reptéren kizárólag a repülőjeggyel rendelkező utasok jelenjenek meg, kísérők belépésére a repülőtér területére biztonsági okokból nincs lehetőség - áll a Malév közleményében.

20:20

Az áldozatok száma továbbra is ismeretlen

  

Még mindig nem tudni, mennyi emberéletet követelt a világtörténelem talán legkegyetlenebb terrortámadás-sorozata. Glenn Flood, a Pentagon szóvivője igen sok sérültről és "ismeretlen számú halálos áldozatról" beszélt. Egyelőre az biztos, hogy a négy lezuhant gép fedélzetén összesen 266-an utaztak a támadások bekövetkeztekor. >

Washingtonban közölték, hogy Dick Cheney alelnököt és Laura Busht, az elnök feleségét egy meg nem nevezett, de biztonságos helyszínre szállították.

Washingtoni tájékoztatás szerint a kongresszus vezetőit elszállították a Capitoliumról. Biztonságban van a védelmi minisztérium vezetése is. Evakuálták az igazságügy-, a külügy-, a pénzügy- és a védelmi minisztériumot, valamint a CIA székházát.

20:10

Esti különszámokkal jönnek ki az országos lapok

A Népszava, a Népszabadság és a Metro című napilapok esti különszámban adnak hírt az egyesült államokbeli terrorcselekményekről. A rendkívüli kiadások este nyolc óra körül jelennek meg az utcákon, forgalmasabb csomópontokon és a nagyobb metróállomásokon. A Népszabadság négyoldalas kiadványa 20 ezer , a Metro 12 oldalas különszáma 50 ezer példányban jön ki, a rendkívüli Népszava nyolc oldalon lesz olvasható.

19:40

Amerika nem tűri a terrorizmust

George W. Bush amerikai elnök a World Trade Centert ért támadást nemzeti tragédiának nevezte, és kijelentette: Amerika nem tűri a terrorizmust. Későbbi nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Államok elfogja és megbünteti a tetteseket. Az elnök bejelentette: az egész világon legmagasabb készültségbe helyezték az amerikai katonai egységeket.

19:35

Indulhatnak a magyar mentőalakulatok

A magyar kormány hivatalosan is felajánlotta az Egyesült Államok kormányának, hogy ha igénylik 4-6 órán belül útnak indul a magyar katasztrófavédelem speciális mentőalakulata, műszerezetten, keresőkutyákkal felszerelve. Dobson Tibor alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: igénytől függően három-négy csoportot tudunk útnak indítani, csoportonként 15 emberrel, a team összetétele attól függ, milyen mentési feladatokhoz kérnek tőlünk segítséget.

19:20

Mádl fogadta a nagykövetség ügyvivőjét

Janet Garvey
az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője

Mádl Ferenc meghívta dolgozószobájába Janet Garvey-t az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjét. A köztársasági elnök vidéki útját megszakítva érkezett Budapestre az események hallatán. A negyedórás találkozó utáni tájékoztatóján Mádl elmondta, a magyar nép részvétét nyilvánítja az amerikaiknak és felajánlja minden segítségét, amivel egy hasonló támadást el lehet kerülni.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi terrorizmus még soha nem nyilvánult meg ilyen kegyetlenül, hogy ennyi ember, érték intézmény pusztult volna el. A köztársasági elnök biztosította az ügyvivő asszonyt arról, hogy a magyar hatóságok mindent megtesznek a hazánkban tartózkodó amerikaiak biztonságáért.

Garvey válaszában megköszönte, hogy hazánk több vezetője kifejezte részvétét, és felajánlotta segítségét. A diplomata utalt arra, hogy ezekben az órákban rendkívül kevés információ áll rendelkezésükre, de mihelyst többet tudnak, értesítik Mádl Ferencet.

19:10

Kiürítik Dél-Manhattant

Fogyóban vannak a vérkészletek a New York-i kórházakban, ezért véradásra kérik a városlakókat az egészségügyi intézmények. A várost ért tragikus támadás hatására New York polgármestere, Giuliani elrendelte a Manhattan-félsziget déli részének kiürítését - adta hírül a Sky News.

19:00

A palesztinok ünnepelnek, Arafat mélységesen sajnálja

Az Izrael által megszállt területeken többezer palesztin vonult az utcákra. Az emberek - a férfiak mellett nők és gyerekek is - ünneplik az Amerikát ért terrortámadás-sorozatot. "Boldogok vagyunk, ugyanis mindig az Egyesült Államok áll Izrael mögött" - mondta egy férfi a The Times helyi tudósítójának. Lánya hozzátette: reméli, hogy a következő célpont Tel-Aviv lesz. Az utcára vonulók édességet szórnak a tömegbe, teljes az örömmámor.

Bár népe ünnepel, Jasszer Arafat palesztin vezető mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Azt mondta, a Palesztin hatóság elítéli a támadást, és Arafat nemcsak a saját, hanem népe nevében is sajnálatát fejezte ki Amerikának és elnökének is.

18:35

Kiürítik a NATO-főhadiszállást

George Robertson NATO-főtitkár felszólította a szövetség brüsszeli központjának dolgozóit, hogy csak azok maradjanak az épületben, akiknek feltétlenül ott van dolguk, és szerdán se menjenek be. A felhívást hangosbeszélőn hirdették ki. Robertson egyúttal felszólította a szövetség tagállamait, hogy alkossanak egységfrontot a terrorizmus csapása ellen - jelentette az MTI.

18:20

Készültség Nagy-Britanniában is

Kiürítették a londoni tőzsde épületét is - jelentette a Sky News brit csatorna. Nagy-Britannia is terrorkészültségben van a hírtelevízió jelentése szerint: a középületek, hivatali épületek esetében is életbe lépett a riadókészültség. A miniszterelnöki rezidencia, a Downing street 10.-et, illetve más kormányzati épületet egyelőre nem ürítettek ki. Tony Blair brit kormányfő válságértekezletet hívott össze, miután sürgősen visszatért egy brightoni szakszervezeti tanácskozásról Londonba.

18:20

Orbán: együttérzünk az amerikai néppel

Megszakította két napos berlini látogatását Orbán Viktor, aki az egyesült államokbeli események hatására hazatér Németországból. A kormányfő a tv2 adásában élőben szólalt meg. Kijelentette: Magyarország együtt érez minden áldozattal, hozzátartózóikkal és az egész amerikai néppel. Mivel Washington hazánk szövetségese, ezért az események Magyarországot is érintik. Orbán szavai szerint a Washington és New York elleni terrortámadások a szabad világ elleni támadást jelentik.

18:15

Közlekedési káosz Európában is

A Sky News közlése szerint a londoni Heathrow repülőteret további értesítésig bezárták. A nemzetközi légitársaságok nagy sietve törölték amerikai járataikat. A nagyobb európai repülőterekről némi zűrzavart és torlódást jelentettek kedd délután a hírügynökségek. A már Amerika felé tartó gépeket részint visszarendelték, vagy utasítást kaptak, hogy keressenek más leszállóhelyeket. Ez már kezdett torlódást okozni Kanadában - jelentette az MTI. Zuhannak a légitársaságok részvényárfolyamai: a British Airways papírja 2,14 fontot ért kedd délután Londonban, 50 pennyvel kevesebbet a hétfői zárónál. A frankfurti értéktőzsdén, az általános tőzsdei összeomlás közepette a Lufhansa 11,90 euró volt kedd délután, 22,27 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál.

18:04

Visszafordították a New York-i gépet

A Malév légtértilalom miatt visszafordított New York-i járata még az este folyamán visszatér Magyarországra - jelentette az RTL Klub. A holnapi járat indításáról egyelőre még nem döntöttek.

18:01

Nincs készültség a határon

A közúti és a vasúti határátkelőhelyeken normális ütemben zajlik a forgalom, a Ferihegyi repülőtéren sem volt szigorítás az Egyesült Államokban történt események hatására. Az MTI tudósítása szerint a magyarországi határátkelőhelyeken sem a ki-, sem a beléptetésnél nem ellenőrzik fokozottabban az utasokat, a határokon az ilyenkor megszokott módon történik az ellenőrzés. Egyelőre a Ferihegyi repülőtéren sem vezettek be különleges intézkedéseket.

17:47

Összeül a Ház külügyi bizottsága

Rendkívüli, zárt ülést hívott össze csütörtökre az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke az Egyesült Államok elleni terrortámadás kapcsán. Szent-Iványi István, a testület szabad demokrata elnöke barbár, gyáva támadásnak nevezte az amerikai hivatalok ellen elkövetett terrorcselekményeket. A politikus közölte: a bizottság ülésén a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékeseivel tárgyalják meg a támadások esetleges magyarországi kihatásait, illetve a szükséges teendőket.

17:43

Mádl a követségre megy

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a külképviseletre várják Mádl Ferenc köztársasági elnököt. Az MTI jelentése szerint az államfő megszakítja vidéki útját, és találkozik Janet Garvey-vel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjével.

17:34

Két gép, 156 utassal eltűnt

Az American Airlines két repülőgépének eltűnését jelentette, amelyek fedélzetén összesen 156 utas tartózkodott. Egyik gépe Dallasból, a másik Bostonból tartott Los Angelesbe, amikor eltérítették - jelentette az MTI.

17:30

Egy eltérített gép még a levegőben

Mindeközben arról érkezett jelentés, hogy egy - feltehetően szintén eltérített - Boeing 767-es repülőgép lezuhant Pittsburghtől mintegy 130 kilométerre délkeletre, Jennerstown városka közelében. A szerencsétlenséget a Somerset megyei repülőtér jelezte, további részletek nem ismeretesek. Egy eltérített gép még mindig a levegőben van, azt befogták a Pentagon rendszerei.

17:20

Készültség Budapesten is

  

Megerősítették az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének védelmét. Négy géppisztolyos rendőr őrzi a Szabadság téi épületet, amelyet nem lehet fényképezni. Már megérkezett az első rózsaszál is a követséghez, amit egy kilenc szálból összeállított szegfűcsokor és két mécses is követett, amelyeket egy Amerikából hazatért magyar testvérpár helyezett el. Egyikük az események hatására azt kiáltotta, hogy "Atombát az összes terroristára". A követség előtt tartózkodók már ötvenezer áldozatról beszélnek. Az aggódó fiatalok úgy vélik, az eseményeknek nukleáris háború lesz a vége, elképzelhetetlen ugyanis, hogy mi fog ezután történni.

Mindeközben újabb rendőrök érkeztek az épület elől, akik immár senkit sem engednek ötven méteres körzetben a követséghez. A követség dolgozói mindentől elhatárolódnak, az Index helyszínen tartózkodó tudósítója szerint hat diplomata pedig nagy hátizsákokkal egy dzsipen elhagyta az épületet.

17:00

Minden járatot átirányítottak

Az összes New York-ba és Washingtonba tartó repülőjáratot átirányítottak kanadai repülőterekre. Washingtonban az összes nagyobb szövetségi épületet evakuálták.

16:55

Ledőlt a World Trade Center másik tornya is

Miután a két repülőgép támadása után New York legmagasabb épületének déli tornya ledőlt, az északi épületrész is "megadta magát" és lezuhant, az egész Manhattan félszigetet füstbe borítva.

16:35

Összedőlt a Pentagon egy része

A védelmi minisztériumot ért támadás után a Pentagon épületének egy része is összedőlt. A fővárosban számos kormányzati épületet ürítenek ki, és Manhattanban is evakuálásokra kerül sor.

Tűz ütött ki a külügyminisztérium épületében is, miután autóba rejtett bomba robbant a közelében. Kiürítik aZ ENSZ New York-i központját is.

Lángokban áll a Pentagon

15:35

Lángokban áll a Pentagon

Röviddel a New York-i támadás után érkezett jelentések szerint egy amerikai katonai helikopter zuhant az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületére. Az épület ég, a személyzetet evakuálják. Tüzet jelentettek egy washingtoni bevásárlóközpontból is, és kiürítik az elnök lakhelyét, a Fehér Házat. Közben a káosz az egész országra átterjedt. A New York-i tőzsdén felfüggesztették a kereskedést, és leállították a légiközlekedést az egész országban.

15:30

Bush: Amerika nem tűri a terrorizmust

Az elnököt azonnal értesítették az eseményről. Bush félbeszakította programját, és televízión közvetített felszólalásán kijelentette: Amerika nem tűri a terrorizmust. Hozzátette, hogy azonnal megkezdik az eset felderítését és a felelősök kézrekerítését. Összehívták a nemzetbiztonsági tanács ülését.

15:18

Újabb repülőgép ütközik, láthatóan szándékosan az épületbe

Egy második gép, láthatólag céltudatosan csapódott a World Trade Center északi épületébe. Manhattan legmagasabb felhőkarcolójának oldalában, körülbelül 25 méterrel a tető alatt két hatalmas luk tátong, belőle füst ömlik. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e halálos áldozatok. Az egyik repülőgép feltételezések szerint egy Boeing 767-es, American Airlines-gép volt. Nem tudni, hogy hányan voltak rajta, és azt sem, hogy honnan térítették el. A másikat állítólag Bostonból térítették el, típusa ismeretlen. Nem tudni, hogy ki vezette a két gépet. A környéket lezárták, a mentés folyik.

15:00

Repülőgép ütközött a World Trade Centernek

Kedd reggel (kelet-európai idő szerint háromkor) egy repülőgép ütközött a New York belvárosában álló ikertorony, a World Trade Center déli épületébe.