Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb évfordulós al-Kaida-fenyegetés

2005.09.11. 16:58
Egy Kaliforniából származó, muzulmán hitre áttért amerikai fenyegeti az Egyesült Államokat és Ausztráliát újabb terrortámadásokkal. A férfi tavaly szeptember 11-én is megfenyegette egy videofelvételen a nemzeteket, hogy készüljenek a csapása. A hatóságok szerint a felvétel hiteles.
Újabb al-Kaida-fenyegetések hangzottak el az Egyesült Államok és Ausztrália címére: egy állítólag az iszlám hitre áttért amerikai merényleteket helyezett kilátásba Los Angeles és Melbourne ellen egy videó-felvételen, amelyet vasárnap az ABC amerikai televíziós csatorna tett közzé.

"Tegnap London és Madrid. Holnap Los Angeles és Melbourne, ha Isten is úgy akarja. Ne számítsatok arra, hogy visszafogottságot vagy részvétet tanúsítunk ebben a pillanatban " - jelentette ki a fehér ruhás Adam Gadahn angolul. Arcát fekete turbán fedte, csak szeme látszott vékonykeretes szemüvege mögül.

"Muzulmánok vagyunk. Szeretjük a békét, de a mi feltételeink szerinti békét, ahogyan azt az iszlám meghatározza, és nem a megszállók és diktátorok úgynevezett békéjét" - folytatta Gadahn, akinek valószínűleg géppisztoly volt a vállán.

Az amerikai hírszerzés szerint a férfi egy Kaliforniából származó amerikai, aki hasonló üzenetet közvetített az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat részéről 2004-ben. Akkoriban a felvételt hitelesnek tekintették. A vasárnap nyilvánosságra hozott kazettát eredetileg az ABC pakisztáni irodája kapta meg.