Márk
13 °C
28 °C

Dőlés

2001.09.11. 17:36
George W. Bush, bármit tegyen is ezek után, bárhogy ráncigálja is a szálakat, bármilyen véres és totális bosszút is álljon, alighanem bukott politikus. Kül- és védelempolitikából egyes. Kiderült, hogy nagyon mellényúlt.

Nem azért, mert az amerikai biztonsági erők nem tudták megakadályozni azt, ami történt. Nem azért, mert az FBI és a CIA kudarcot vallott. Ilyen van. Hanem azért, mert a támadássorozat tökéletesen - tökéletesen - demonstrálta azt, hogy milyen jellegű fenyegetésekkel kell az Egyesült Államoknak a huszonegyedik században szembenéznie. És ez a fenyegetés nem az interkontinentális rakétáktól, nem a "csavargóállamoktól", Bush kedvenceitől jön. Ez a fenyegetés nem látható, gigantikus, és éppen ezért végeredményképp' egy szuperhatalom által kivédhető fenyegetés. Ez a fenyegetés a láthatatlan, kicsiny, rejtőzködő terroristától jön. Aki ellen rakétavédelmi rendszert építeni nem lehet.

"Ennyit ér a rakétavédelmi rendszered, W. Coki. Nincs rakéta. Bomba van. Bomba, eltérített repülőgép és egyes terroristák. Ilyen az új háború."

Bush eddigi kül- és védelempolitikája eddig másról sem szólt, csak a csavargóállamok atombombáiról, melyek ellen kipróbálatlan, gyakorlatilag működésképtelen, csillagászati összegekbe kerülő, műholdas védelmi rendszert kell építeni. Amelynek érdekében érdemes összerúgni a port Kínával, Európával és persze az oroszokkal, akiknek ellenőrizetlen és védtelen ázsiai atomfegyver-raktáraiból egyébként mérsékelt szakértők szerint is kilószámra lopják "egyesek" a plutóniumot.

Ennyit ér a rakétavédelmi rendszered, W. Coki. Nincs rakéta. Bomba van. Bomba, eltérített repülőgép és egyes terroristák. Ilyen az új háború.

Persze: ez a háború nem is olyan új. Emlékszünk még Kadhafi elnökre, a líbiai őrültre, akit majdnem a saját ágyában öltek meg Reagan elnök bombái a nyolcvanas években? Válaszul "vett" egy amerikai foglyot valami palesztin terrorista csoporttól és agyonlövette. Ezek máshogy játszanak, W. Ha nincs rakéta, van más. Mindig van más.