Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Lekurafizták Musarrafot a Telegraph tudósítói

2007.11.12. 09:39
Pervez Musarraf "a mi kurafink", írták publicisztikájukban a Daily Telegraph pakisztáni tudósítói. A pakisztáni hatóságok berágtak, kiutasítással fenyegették meg a tudósítókat. A Telegraph végül meghátrált, és visszahívta újságíróit.

Kivonta Pakisztánból tudósítóit, jelentette a Dialy Telegraph hétfő reggeli kiadása. A konzervatív londoni lap tudósítói egy múlt heti publicisztikájukban kurafinak nevezték Pervez Musarrafot, akinek ez fájt.

A tudósítókat kiutasítással fenyegették meg a pakisztáni hatóságok, ezért a Telegraph inkább maga hívta vissza őket, mielőtt bajuk esne.

A tudósítók múlt pénteki jegyzetükben arról írtak, hogy bár Musarraf szinte semmiben sem teljesítette a hozzá fűzött nyugati reményeket, hatalmon maradhatott, mert "Musarraf «a mi kurafink»" (General Pervez Musharraf is "our sonofabitch")

A tudósítók tömör véleménye szerint a nyugat és Pakisztán kapcsolata becsődölt, hiszen Musarraf, akit 9/11 után szövetségesének tekintett a nyugat, egyre inkább a probléma része lett. Hiszen katonai diktatúrája nemhogy megfékezte, inkább megerősítette az iszlámista szélsőségeseket országában, ami immár méltán pályázhat a világ legveszélyesebb helye címre.

A Telegraph nem kívánta bővebben kommentálni újságírói visszahívására vonatkozó döntését. A brit külügyminisztérium keményebb álláspontot képviselt az ügyben, magasrangú pakisztáni képviselőjük hivatalos panaszt nyújtott be a pakisztáni külügyminiszterhez. "Hisszük, hogy sajtószabadság nélkül nincs gazdasági és társadalmi fejlődés és stabilitás, ezért támogatjuk a szabad és igazságos sajtó fejlődését Pakisztánban" - áll a külügyminisztérium közleményében.

A pakisztáni hatóságok szombaton 72 órát adtak a Telegraph újságíróinak arra, hogy elhagyják az országot.