Eszter, Eliza
EUR 382,84 Ft
USD 356,65 Ft
14 °C
24 °C

Korrupt mágnás lesz Thaiföld új miniszterelnöke

2001.01.07. 20:58
Kire szavazna ön? A volt rendőrre, akiből először multimilliomos vállalkozó lett, majd politikus, és akit hamis vagyonbevallás beadásával vádolnak, vagy az eddigi miniszterelnökre, aki kihúzta az országot a pénzügyi válságból, és feddhetetlennek tűnik?
Thaksin Shinawatra
Az exit-pollok alapján úgy tűnik, a thai választópolgároknak elegük van a szürke öltönyös, unalmas Chuan Leekpaiból, és helyette a susogós melegítőben, nyakában virágfüzérrel kampányoló multimilliomosra, Thaksin Shinawatrára szavaznak.

Leekpai 1997-ben vállalta el a miniszterelnöki tisztséget, miután az előző miniszterelnök a gazdaság összeomlása következtében lemondásra kényszerült. Azon az emlékezetes nyáron ugyanis a spekulációk következtében zuhanni kezdett a baht árfolyama, a krízis pedig átterjedt a régió többi országára is. A maláj pénzügyminiszter akkoriban úgy vélte, hogy Soros György tehet az egészről; Soros azonban visszautasította a feltételezést, és azt javasolta az ázsiai bankszektornak, hogy inkább vizsgálja felül a bankokra és a hitelek nyújtására vonatkozó, túlságosan laza szabályait.

Népszerűtlen a mostani kormány

Az exit-poll eredménye
A választófülkéktől távozó polgárok megkérdezésével készített becslések szerint a Thai Rak Thai 209-219 helyet szerzett meg a képviselőházban, a demokrata párt pedig 118-at. Bangkokban elsöprő győzelmet aratott Shinawatra pártja, ahol 34 széket szerzett, míg a demokraták mindössze kettőt.
Amikor Chuan Leekpai átvette a hétpárti koalíció irányítását, a bankrendszer közel állt az összeomláshoz, a gazdaság erősen betegeskedett, és többmillióan voltak munkanélküliek. Leekpai szorosan együttműködött a Nemzetközi Valutaalappal, és szigorú új rendszert vezetett be. Három év alatt talpraállt az ország, növekszik a kivitel, csökkent a munkanélküliség, Leekpai és a Demokrata Párt azonban elvesztette népszerűségét. Sokan úgy gondolják, Leekpai kiárusítja az országot a Nyugatnak, és nem törődik a szegények problémáival. Ráadásul saját kormányának korrupt tagjait sem büntette meg, amikor fény derült a visszaélésekre.

Adóssághalasztást ígér Shinawatra

Chuan Leekpai
Unják
Ezért tűnik szimpatikusnak a thaiok számára Shinawatra, a sikeres üzletember, aki két éve alapította meg ,,Thai Rak Thai", vagyis ,,a thai a thait szereti" nevű pártját. A némileg Koós Jánosra emlékeztető, karizmatikus távközlési vállalkozó pártprogramja erős, vállalatvezetéshez hasonló kormányzást ígér. Shinawatra gazdasági reformokat akar bevezetni, például létrehozna egy bankot a kis- és középvállalatok számára, továbbá egy nemzeti kockázati tőkealapot, és háromévi haladékot adna az eladósodott parasztoknak. A három év után céltámogatással segítené bizonyos növényfajták termesztését. Létrehozna egy nemzeti vagyonkezelő bizottságot is, amely féláron felvásárolná a magánszektor behajthatatlan adósságát. Ez a modell ugyanakkor Mexikóban és Svájcban már megbukott.

Shinawatra pártprogramjának népszerű elemei közé tartozik a hároméves haladék mellett az angoltanítás és az internet tanításának támogatása, és a drogprobléma "megoldása" is. A politikus szerint Burmával és Kínával közösen kellene felszámolni a határmenti üzemeket. Felállítanának egy külön bíróságot is, amely a drogügyekkel foglalkozna, és indokolt esetekben a törvényben szereplő halálbüntetést is megítélné.

Először választanak az új rendszerben

A thai nép most először választja meg közvetlenül képviselőit. Az eddigi elektori rendszer tág teret hagyott a visszaéléseknek és a korrupciónak, nem volt igazán demokratikusnak nevezhető. A demokráciáért küzdők több felkelést is kirobbantottak, melyeket mindig levertek, a legutolsót 1992-ben. Az ország egyébként 1932 óta alkotmányos monarchia, korábban abszolút monarchia volt. Noha a harmincas évek óta több puccs is lezajlott, a nagy tiszteletben álló királyt sohasem bántották.

Az 1997-es választási reform nemcsak a választási rendszert alakította át, de a szabványos gyakorlatnak számító szavazatvásárlás ellen is hatásos intézkedéseket hozott. Létrejött a Választási Bizottság, melynek megfigyelői az országot járva a korrupció nyomait keresik, illetve várják a bejelentéseket. Eddig már három képviselőjelöltet zártak ki a versenyből a szavazatvásárlások miatt, és mások diszkvalifikálása is várható.

Szavazatvásárlás amfetaminnal

Az új választási rendszer
Az 1997-ben kidolgozott, kétszintes választási rendszerben 37 párt 3718 jelöltje közül választja meg az 500 képviselőt és a 200 szenátort a közel 43 millió thai választópolgár. Négyszáz képviselőre közvetlenül szavaznak a polgárok, száz képviselő pedig a pártok listáiról kerül majd a képviselőházba, megbízatásuk négy évre szól. A szenátus 200 tagját közvetlenül, öt évre választották meg a polgárok idén márciusban. Az volt az első szenátusi választás, korábban valamennyi szenátort a király jelölte ki.
Egy szavazat többnyire pár száz bahtba, vagyis három-négyezer forintba kerül, a kampányolók azonban többnyire nem pénzt adnak a szavazóknak. A kis falvakban csirkét, műtrágyát, sőt, néha amfetamint adnak szavazatukért cserébe a parasztoknak. Arra is volt már példa, hogy valaki egy ebéd, egy új frizura, sőt, egy új műfogsor ellenében szavazott valamelyik pártra.

Az indulatok fékentartása érdekében a Választási Bizottság megtiltotta a szeszesitalok árusítását és nyilvános fogyasztását a választás napján. December 5-én délután hattól egészen másnap éjfélig nem vásárolhattak alkoholt a thaiok, sőt, a szerencsejátékokat is betiltották erre az időszakra. Akit iváson kapnak, tízezer baht (hetvenezer forint) büntetéssel megúszhatja, aki azonban a választási eredményekre fogad, öt év börtönt vagy százezer baht büntetést is kaphat. A thai Egészségügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint az alkoholos állapotban folytatott viták gyakran torkollanak erőszakba, és akár halállal is végződhetnek.

A hivatalos eredményre még várni kell

Thai a thait szereti
Shinawatra balról a második
A visszaélések és a panaszok nagy száma miatt várhatóan csak napok, sőt, lehet hogy hetek múlva lesz hivatalos eredménye a választásoknak. Addig az új miniszterelnök nemcsak azon töprenghet, hogy kivel alakítson koalíciót, hanem azon is, vajon meddig maradhat meg tisztségében. A thai Legfelsőbb Bíróság ugyanis hamarosan döntést hoz hamis vagyonbevallása ügyében. Amennyiben a bíróság helybenhagyja a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság decemberi döntését, Shinawatrát öt évre eltiltják a politikai szerepvállalástól. A bizottság szerint a multimilliárdos üzletember 1997-es vagyonbevallásában többmillió dollárnyi részvényt eltitkolt, ezeket ugyanis szobalánya, sofőrje és testőre nevére íratta.

,,Pártom elsöprő népszerűsége is azt bizonyítja, hogy a nép nem ért egyet a bizottság döntésével. Ésszerűtlen lenne, ha egy olyan őszinte embert, mint én, öt évre eltiltanának a közhivatal viselésétől" - mondta Shinawatra. A bíróság néhány hónapon belül dönt a pártelnök ügyében, akit hamarosan miniszterelnökké választ a parlament.

A szabályok értelmében a parlament első ülését a választások után 30 napon belül kell összehívni, a miniszterelnököt pedig az első ülésnaptól számítva 30 napon megválasztani. Vasárnap azonban arra figyelmeztetett a Választási Bizottság, hogy a panaszok nagy száma miatt a választások hivatalos eredményhirdetését határozatlan időre elhalasztják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla