Illés
17 °C
28 °C

Most Busht hívták meg egy teheráni egyetemre

2007.10.02. 08:56
Az emberi jogokra és a holokausztra is kiterjedő pódiumbeszélgetésre hívta meg egy iráni egyetem George W. Bush amerikai elnököt egy héttel azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök előadást tartott a New York-i Columbia Egyetemen.

Bush elnököt a meshedi Firdauszí Egyetem látná vendégül, hogy válaszoljon a diákok és a tanárok kérdéseire. A beszélgetésen nem zárkóznának el az olyan érzékeny témáktól sem, mint az emberi jogok, jelentette a Fársz hírügynökség.

Ahmadinezsád elnöknek nem lenne kifogása az ellen, hogy Bush előadást tartson a perzsa állam egyik felsőoktatási intézményében, derült ki egyik napokban adott nyilatkozatából.

Az iráni médiában és a politikai körökben felháborodást keltett Ahmadinezsád fogadtatása a New York-i egyetemen.

Előadása előtt Lee Bollinger, a Columbia elnöke "szánalmas és kegyetlen diktátornak" nevezte a vendéget, bírálva Irán emberi jogi teljesítményét és külpolitikáját, valamint azt, hogy az elnök tagadja a holokausztot, és többször felszólított Izrael letörlésére a térképről.

Az iráni sajtó és az állami televízió diadalmenetként ünnepelte Ahmadinezsád New York-i látogatását, beleértve az ENSZ-közgyűlésben elhangzott múlt keddi beszédét is.