Olivér
5 °C
8 °C

Nyolcvan halott a tibeti zavargásokban

2008.03.16. 09:44
Legkevesebb nyolcvan halottja van a tibeti zavargásoknak - közölte vasárnap reggel az Indiában működő, tibeti emigráns kormány szemtanúkra hivatkozva. A kínai, hivatalos adatok szerint tíz halálos áldozata van a lhászai zavargásoknak. Civil szervezetek szombati összesítése szerint viszont már százan haltak meg Tibetben.

Az AFP hírügynökség azt közölte, hogy Lhászában nyugalom van, a kínai hadsereg katonái szinte hermetikusan lezárták a várost. Tibeti források most is cáfolták, hogy rendkívüli állapotot vezettek volna be. Lhászában a helyiek alig merészkednek ki az utcára, a turistáknak pedig a hatóságok azt tanácsolták, hogy minél előbb menjenek haza. Szombaton meghatározatlan időre beutazási tilalmat rendeltek el a kínai hatóságok a turisták számára Tibetben.

Tüntetés Szecsuánban

Legkevesebb hét, de egyes hírek szerint 13 tibetit lőttek le a kínai rendőrök vasárnap egy tüntetésen. Szemtanúk szerint Szecsuán tartomány egyik városában, Ngavában többszáz szerzetes és tibeti civil vonult fel békésen, hogy tiltakozzék a kínai hatóságok kíméletlen tibeti fellépése ellen. A rendőrök azonnal éles lövedékeket használtak, amikor rálőttek a tüntetőkre - állítja két emberijogi szervezet is, amelyek szerint ezután a rendfenntartók szétkergették a tömeget.
(Független Hírügynökség)

Az indiai Dharamszalában működő száműzött kormány szóvivője egy buddhista templomban nyilatkozott újságíróknak. Elmondta, hogy Tibetből részben hozzátartozóktól, részben az emigránsok lhaszai kapcsolataitól érkező telefonok útján összesen 80 áldozatot tudtak eddig azonosítani a szerzetesek által vezetett tüntetők és a kínai rendfenntartó szervek közötti összecsapások után. A dalai láma egyik közeli munkatársa hozzátette, hogy 26 embert szombaton öltek meg a lhaszai börtön közelében. Külföldi szemtanúk is arról számoltak be vasárnap, hogy előző nap sokszor lehetett lövéseket hallani a tibeti fővárosban.

Az emigráns kormány vasárnap ismét visszautasította a kínai vádakat, melyek szerint a dalai láma állna a lhaszai erőszakos cselekmények mögött. "A tibeti béke a dalai lámának köszönhetően vált tartóssá. Ő a béke apostola, és soha nem tudna senkit sem rávenni arra, hogy engedjen az erőszaknak" - jelentette ki Szamdhong Rinpocse miniszterelnök.

Közben Dharamszalában legalább ezer tibeti tüntetett a Tibeti Ifjúság Kongresszusa nevű szervezet vezetésével, amely a dalai lámával ellentétben, nem csupán Tibet kulturális autonómiáját, hanem függetlenségét követeli. Mintegy 70 menekült éhségsztrájkba kezdett a város egyik buddhista szentélyében. A tüntetők egyúttal a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottjára szólítottak fel.

A zavargások pénteken kezdődtek a kínai uralom elleni 1959-es bukott felkelésre, a dalai láma Indiába menekülésére emlékezve tüntettek tibeti szerzetesek a tibeti fővárosban, majd többen csatlakoztak hozzájuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?