Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tibet 'felszabadításának' állít emléket Kína

2002.02.06. 13:27
Kína egy hatalmas "felszabadítási emlékművet" épít a tibeti Potala palota, a Dalai láma téli lakhelye elé - jelentette a BBC. A száműzött tibeti kormány szerint a szobor inkább Tibet 1951-es kínai megszállásának állít emléket.
Hamarosan befejezik a Dalai láma téli lakhelyének tartott Potala palota előtt épülő hatalmas emlékmű építését. A londoni székhelyű Tibeti Információs Központ szerint Kína azt állítja, hogy a szobor Tibet kínai csapatok által végrehajtott 1951-es "felszabadítását" fogja jelképezni. A központ szóvivője szerint az emlékmű olyan helyen áll majd, hogy azzal Kína uralmát sugallja a tibetieknek.

A palota egy ideig a tibeti kormány kincstára és a Dalai láma téli lakhelye volt. A 37 méter magas szobrászati alkotás a tibeti nép megalázásának mindennapi emlékeztetője - jelentette ki a tibeti kormány.

A "felszabadító" Kína

Száműzetésben lévő tibeti csoportok szerint a kínai csapatok több ezer helyit mészároltak le 1950-es bevonulások során, és azóta is folyamatosan megsértik az ott lakók emberi jogait. Kína egy 1951-ben kötött szerződés alapján uralkodik Tibet fölött, ám e szerződést a száműzött tibeti kormány nem fogadja el. Peking nem ismeri el a Dalai Lámát, aki Indiába menekült, egy sikertelen kínai megszállás ellenes felkelés után.

Az absztrakt Mount Everest

A fehérre meszelt falu Potala- palota elé állítandó szobor a Mount Everestet fogja absztrakt módon ábrázolni - állítják kínai források. Az emlékmű felállításának költsége mintegy 1,7 millió dollárra rúg. Az emlékmű aljába két kiállítócsarnokot is terveztek.