Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Százharminc halálos áldozata volt a tibeti tüntetéseknek

2008.03.24. 11:50
A kínai emigránskormány 130, Peking 19 áldozatról tud. Kína más részein is szót emeltek az emberi jogokért.

Mintegy 130 embert öltek meg a kínai hatóságok a március első felében lezajlott tibeti tüntetések elfojtásakor - állította hétfőn az indiai Dharmszalában működő tibeti emigránskormány, tibeti forrásokból származó értesülésre hivatkozva.

Százharminc halálesetről biztos tudomásunk van - mondta nyugati tudósítóknak Szamdhong rinpocse, a nemzetközileg el nem ismert kormány miniszterelnöke. A múlt héten 99 halálos áldozatról adott ki jelentést a dharmszalai emigránskormány.

Pekingi hivatalos közlés szerint 19 halálos áldozata volt a tibeti zavargásoknak. A kínai hatóságok verziója szerint az áldozatok közül tizennyolcan ártatlan civilek, amin a tibetiek által meglincselt kínai polgári személyeket értik. (A 19. áldozat egy kínai rendőr.)

A legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akit börtönbüntetésre ítéltek az 1989-es pekingi tüntetésekkel összefüggésben, felszólította hétfőn a kínai vezetőket, hogy folytassanak őszinte tárgyalásokat a dalai lámával. Pao Tung (Bao Tong) bírálta a kínai hatóságokat, amiért kitiltották a külföldi tudósítókat a forrongó himalájai területről. Nyilatkozata szerint ez az intézkedés csak fokozta a külvilág gyanakvását a kínai hatóságok bejelentéseivel szemben. Pao e-mailben küldte el nyilatkozatát egy nyugati hírügynökségnek.

Pao Tung közvetlen munkatársa volt Csao Ce-jang (Zhao Ziyang) egykori pártfőtitkárnak, akit 1989-ben váltottak le, mert ellenezte a Tienanmen téri tüntetések katonai erővel való szétverését. Paót hétévi szabadságvesztésre ítélték, mert rokonszenvezett a tüntető diákokkal, és értesüléseket szivárogtatott ki hozzájuk a legfelsőbb pártvezetők tanácskozásairól.

Olimpia helyett emberi jogok

Ötévi börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy ellenzékit államellenes felforgatás vádjával - közölte hétfőn az elítélt családja és ügyvédje.

Jang Csün Lin (Yang Chun Lin) munkanélküli (egykori gyári munkás) ügyét februárban tárgyalta az északnyugat-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány egyik bírósága. Jang segített földjeik kisajátítása ellen tiltakozó helyi parasztoknak egy petíció megfogalmazásában. Az internetre is feltett petícióban szerepelt egy olyan kitétel, hogy "a kínaiaknak nem olimpiára, hanem emberi jogokra van szükségük".

A vád képviselője szerint e petíció "foltot ejtett Kína nemzetközi hírnevén", és ezzel megvalósította az államellenes felforgatás bűntettét. Jang ügyvédjének közlése szerint a felforgatás vádja csak részben alapult az említett petíción. Hivatkozott az ügyész Jang néhány, interneten közzétett értekezésére is, amelyekben élesen bírálta az uralkodó Kínai Kommunista Pártot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!