Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Most kellene megoldani a tibeti helyzetet

2008.04.23. 12:34
A zavargások riadalmat keltettek a pekingi vezetésben, állítja Kelszang Gialtszen, a dalai láma európai megbízottja. Szerinte most, az olimpia miatti fokozott figyelem idején lenne esély a kínai erőszak visszafogására, a tibeti autonómia tárgyalásos kiharcolására.

Félő, hogy az olimpia után a világ figyelme ismét megcsappan majd Tibet iránt, és a kínaiak tömegesebb beáramlásával drámai módon erősödni fog a terület lakosságának elnyomása, vélekedett a dalai láma európai megbízottja a Kurier osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.

Kelszang Gialtszen, aki hét évig volt a tibeti vallási vezető személyi titkára, a lehetséges legrosszabb forgatókönyvként vázolta fel a kínai erőszak fokozódását, aláhúzva: reménye szerint most lehetőség nyílna úgy megközelíteni a tibeti problémát, hogy az megoldáshoz vezessen.

"Még ha a pekingi vezetés nem hajlandó is beismerni, a zavargások riadalmat keltettek benne" - magyarázta. Rámutatott arra is, hogy Kína számára ma sokkal fontosabb a nemzetközi közösség véleménye, mint korábban, jóllehet a legtöbb kormány eddig beérte konkrét politikai követeléseket nem tartalmazó nyilatkozatokkal. Ebből a szempontból lényegesnek nevezte, hogy az Európai Unió egységes álláspontot képviselve lépjen fel Pekinggel szemben.

A megbízott véleménye szerint a kínai vezetésből hiányzik a kellő politikai akarat, hogy párbeszédet kezdjen a tibetiekkel, ezért hajtogatja azt folyton, hogy a dalai láma a terület elszakítására törekszik. "Készek vagyunk arra, hogy Kína része maradjunk, ha valódi autonómiát biztosítanak számunkra" - szögezte le.

Kelszang elismerte: minél tovább eredménytelen marad a dalai láma szigorúan erőszakmentes, a tibeti probléma megoldására mérsékelt politikai követeléseket támasztó irányvonala, annál inkább elmélyül a száműzetésben élő tibetiek megosztottsága. Nyugtalanítónak mondta, hogy a tibetiek körében egyre terjed az őszinte elkeseredettség és a tehetetlenségérzet, s a dalai lámával szembeni bírálat is egyre keserűbbé válik azok részéről, akik a függetlenségben látják a kiutat.

Arra a kérdésre, hogyan készülnek a 72 éves dalai láma - aki egyben az emigráns tibeti kormány feje - halála utáni időszakra, Kelszang Gialtszen közölte, hogy megpróbálnak stabil demokratikus intézményeket kiépíteni. Vitáznak, fennmaradjon-e egyáltalán a dalai láma intézménye, döntés azonban még nem született.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?