Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Most kellene megoldani a tibeti helyzetet

2008.04.23. 12:34
A zavargások riadalmat keltettek a pekingi vezetésben, állítja Kelszang Gialtszen, a dalai láma európai megbízottja. Szerinte most, az olimpia miatti fokozott figyelem idején lenne esély a kínai erőszak visszafogására, a tibeti autonómia tárgyalásos kiharcolására.

Félő, hogy az olimpia után a világ figyelme ismét megcsappan majd Tibet iránt, és a kínaiak tömegesebb beáramlásával drámai módon erősödni fog a terület lakosságának elnyomása, vélekedett a dalai láma európai megbízottja a Kurier osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.

Kelszang Gialtszen, aki hét évig volt a tibeti vallási vezető személyi titkára, a lehetséges legrosszabb forgatókönyvként vázolta fel a kínai erőszak fokozódását, aláhúzva: reménye szerint most lehetőség nyílna úgy megközelíteni a tibeti problémát, hogy az megoldáshoz vezessen.

"Még ha a pekingi vezetés nem hajlandó is beismerni, a zavargások riadalmat keltettek benne" - magyarázta. Rámutatott arra is, hogy Kína számára ma sokkal fontosabb a nemzetközi közösség véleménye, mint korábban, jóllehet a legtöbb kormány eddig beérte konkrét politikai követeléseket nem tartalmazó nyilatkozatokkal. Ebből a szempontból lényegesnek nevezte, hogy az Európai Unió egységes álláspontot képviselve lépjen fel Pekinggel szemben.

A megbízott véleménye szerint a kínai vezetésből hiányzik a kellő politikai akarat, hogy párbeszédet kezdjen a tibetiekkel, ezért hajtogatja azt folyton, hogy a dalai láma a terület elszakítására törekszik. "Készek vagyunk arra, hogy Kína része maradjunk, ha valódi autonómiát biztosítanak számunkra" - szögezte le.

Kelszang elismerte: minél tovább eredménytelen marad a dalai láma szigorúan erőszakmentes, a tibeti probléma megoldására mérsékelt politikai követeléseket támasztó irányvonala, annál inkább elmélyül a száműzetésben élő tibetiek megosztottsága. Nyugtalanítónak mondta, hogy a tibetiek körében egyre terjed az őszinte elkeseredettség és a tehetetlenségérzet, s a dalai lámával szembeni bírálat is egyre keserűbbé válik azok részéről, akik a függetlenségben látják a kiutat.

Arra a kérdésre, hogyan készülnek a 72 éves dalai láma - aki egyben az emigráns tibeti kormány feje - halála utáni időszakra, Kelszang Gialtszen közölte, hogy megpróbálnak stabil demokratikus intézményeket kiépíteni. Vitáznak, fennmaradjon-e egyáltalán a dalai láma intézménye, döntés azonban még nem született.