Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Levadászták a zavargókat Tibetben

2008.04.09. 10:19
Csaknem ezer embert vettek őrizetbe Tibetben a kínai hatóságok, a zavargók csaknem fele ellen vádat is emelnek. Csiangpa Puncog kormányzó szerint 362 ember önként jelentkezett a rendőrségen. Az olimpiai láng útját biztosítani fogják.

A kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban, közölte a tibeti tartomány vezetője. Csiangpa Puncog, a tibeti autonóm körzet kormányának feje sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az őrizetbe vettek közül 403 fő ellen elfogatóparancsot adott ki már korábban az ügyészség, ellenük várhatóan vádat is emelnek.

A kormányzó szerint a zavargásokban részt vettek csak a tibetiek jelentéktelen részét teszi ki, és a tiltakozásokban részt vett szerzetesek is csak a buddhista papság igen csekély részét képviselik. Csiangpa Puncog szerint 362 ember önként jelentkezett a rendőrségen. 328 embert csekély vétségük, illetve jó magaviseletük miatt már elengedtek.

A tartományi vezető megerősítette: az eredeti terveknek megfelelően elviszik Tibetbe az olimpiai lángot. Csiangpa Puncog ugyan azt mondta, hogy várhatóak a láng tibeti útja során "szabotázsakciók a függetlenségiek részéről", ennek ellenére bízik abban, hogy az út sikeres lesz. "Az olimpiai játékok kínai rendezése számukra olyan lehetőség a zavarkeltésre, amilyen nem lesz még egy száz éven belül. Ugyanakkor Tibet minden etnikai csoportja büszke lesz a fáklyára. Útvonalát aprólékosan előkészítettük" - mondta Csiangpa.

Az olimpiai láng kétszer halad át Tibeten: először májusban, amikor felviszik a Mount Everestre, a világ legmagasabb csúcsára, majd júniusban érkezik meg Lhászába.

Gondok Tibetben

Kína Tibet spirituális vezetőjét, a dalai lámát vádolta az erőszakba torkollott lhászai tüntetések miatt. A márciusi zavargás más, nagyobb tibeti kisebbség lakta kínai országrészekre is átterjed. Az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma tagadta a vádakat.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő kínai látogatásának első napján, szerdán egyetemisták előtt mondott beszédében kijelentette: "Ausztrália a legtöbb országhoz hasonlóan elismeri Kína Tibet feletti fennhatóságát, de úgy véljük, el kell ismerni: jelentős gondok vannak az emberi jogokkal". A jelenlegi tibeti helyzet minden ausztrált nyugtalanít - mondta Rudd, hozzátéve, hogy párbeszéd útján kell megoldást találni a problémákra.

Szerdán érkezett Tibettel kapcsolatos hír az is, hogy buddhista szerzetesek zavarták meg a pekingi kormány által nyugati újságíróknak szervezett sajtókörutat a nyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban. Az Új-Kína hivatalos hírügynökség beszámolója szerint a hsziahei (Xiahe) Labrang kolostorból való szerzetesek akciója hasonló volt ahhoz, amelyet két héttel ezelőtt Tibet fővárosában, Lhászában szerveztek a Peking által szigorúan ellenőrzött médialátogatás alatt.

Az Új-Kína ugyan csak annyit közölt, hogy a rendzavarás csupán rövid ideig tartott, szemtanúk szerint a tibeti zászlókkal megjelenő szerzetesek az újságírók előtt követelték a dalai láma hazatérését és hangsúlyozták: nem akarnak függetlenséget, csupán az emberi jogok tiszteletben tartását szeretnék elérni. Elmondták továbbá, hogy több szerzetest továbbra is őrizetben tartanak a kínai hatóságok és hogy Hsziahe tele van fegyveres, civil ruhás ügynökökkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!