Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Titkos osztagok vadásznak az iraki vezetőkre

2003.03.29. 17:02
A The Washington Post értesülései szerint a CIA és a Pentagon különleges egységei már legalább egy hete tevékenykednek Irakban, és a rezsim jó néhány tagjával végeztek már.
Amerikai titkos osztagok vadásznak Irak városaiban Szaddám Huszein belső körének tagjaira, így a Baasz Párt vezetőire és az iraki elnök testőrségét adó Különleges Köztársasági Gárda parancsnokaira.

Ők is robbantanak Bagdadban?

A The Washington Post szombati számának értesülése szerint a kommandókat a CIA félkatonai egységeinek és a fegyveres erők különleges műveleti csoportjainak a tagjaiból állították össze. Az osztagokban vannak mesterlövészek és robbantási szakértők is, a legkorszerűbb fegyverekkel és műholdas távközlési eszközökkel vannak felszerelve és szinte valós idejű információval vezetik őket a célszemélyek tartózkodási helyéhez.

A kommandók legalább egy hete tevékenykednek Irakban és a rezsim jó néhány emberével végeztek már. A televíziókban hallható bagdadi robbanások közül nem mindegyik légitámadás következménye, mondta sokat sejtetően a lap egyik forrása.

Erőteljes nyomás

A CIA nem volt hajlandó kommentálni a lap értesülését, a Pentagon szóvivője, Victoria Clarke pedig csak annyit mondott, hogy "különleges erőink vannak az ország északi, nyugati és déli részében." A szárazföldi műveletek nem várt nehézségei, a fidáíjín milicisták gerillataktikája láttán erőteljes nyomás nehezedik a CIA és a Pentagon különleges osztagaira.

A diktátor kiiktatásával ugyanis összeomlana a rezsim és lehetővé válna a katonai műveletek gyors befejezése. Különleges CIA-egységek és műveleti erők szervezik északon a törzsi csoportokat a rezsim elleni támadásra, és ugyancsak különleges osztagok vadásznak tömegpusztító fegyverek és rakétaindító állások után.