Emma
9 °C
26 °C

Megmérgeztek egy orosz titkosügynököt Londonban

2006.11.19. 08:25
Méreggel próbáltak meggyilkolni Londonban egy volt orosz titkosügynököt, aki korábban nyilvánosan gyilkossági kísérletekkel vádolta meg egykori munkaadóját, az orosz titkosszolgálatot, majd Nagy-Britanniában kért és kapott menedékjogot - írta vasárnap több brit lap. A Scotland Yard megerősítette, hogy nyomozás folyik az ügyben.

A The Sunday Times által megszerzett orvosi jelentés szerint Alekszandr Litvinyenko szervezetében a súlyosan mérgező tallium károsodás nélkül elviselhető legmagasabb mennyiségének háromszorosát mutatták ki a londoni Guy's kórház laboratóriumában. Az ügyről legrészletesebben beszámoló, vezető vasárnapi brit lap szerint Litvinyenko, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki hat éve szökött Nagy-Britanniába és a múlt hónapban brit állampolgárságot is kapott, rosszulléte előtt egy rejtélyes olasz kapcsolattal vacsorázott a londoni Piccadilly egyik japán éttermében.

Litvinyenko kórházi ágyán maga mondta el a brit lapnak, hogy Mario nevű olasz ismerőse elektronikus levélben közölte vele, fontos értesüléseket akar vele megosztani Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásáról. Politkovszkaja, akit néhány hete öltek meg saját házának liftjében, korábban egyebek mellett feltáró csecsenföldi riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával. A The Sunday Times szerint Litvinyenko baráti kapcsolatot ápolt a megölt orosz újságírónővel.

A volt orosz ügynök elmondta: ismerősével a Piccadilly Circus egyik szusi-éttermébe ültek be, de az olasz nem evett semmit, viszont nagyon ideges volt. Mario átadott neki egy négyoldalas dokumentumot, és ragaszkodott ahhoz, hogy azt Litvinyennko ott helyben olvassa el. Az irat neveket sorolt fel, köztük olyan FSZB-ügynökökét, akiknek állítólag közük volt Politkovszkaja meggyilkolásához.

A volt orosz ügynök a találkozó után súlyosan megbetegedett, vesekárosodást szenvedett, folyamatos hányás kínozza, és teljesen kihullott a haja. Emellett súlyosan károsodott csontvelő-állománya is, és szervezetéből gyakorlatilag eltűntek a fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer fenntartásához elengedhetetlenek - írta a The Sunday Times. A lap által idézett orvosok szerint ez utóbbi tünet egy másik, egyelőre ismeretlen hatóanyag jelenlétére utalhat. Litvinyenko a lapnak azt mondta: nyilvánvalóan gyilkossági kísérletről van szó. "Valószínűleg arra számítottak, hogy a harmadik napon szívelégtelenségben meghalok" - tette hozzá.

A volt FSZB-tiszt először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította: az orosz hatóságok meg akarják gyilkolni Borisz Berezovszkijt, a szintén Londonban élő orosz mágnást, Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori közeli szövetségesét. Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már négy éve kérte Londontól az orosz kormány, de Nagy-Britannia ehelyett menedékjogot adott a pénzembernek, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör.

Litvinyenko emellett azt is állította, hogy nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után ismét hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön. A volt orosz ügynök mérgezési ügyét a vasárnapi brit lapok Georgi Markov volt bolgár disszidens csaknem harminc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásához hasonlítják. Markovot egy esernyőbe rejtett, mérgezett tűvel szúrták meg; a bolgár ellenzéki aktivista három nappal később meghalt. A Scotland Yard vasárnap megerősítette, hogy nyomoz Litvinyenko ügyében.