Árpád
-2 °C
3 °C

Taekwondósokkal gyilkoltatott volna Észak-Korea

2008.09.09. 09:47
Egy sportszövetséget használt kémei kiképzésére az észak-koreai rezsim. A Nemzetközi Taekwondo Szövetség alapítójának fia szerint a sztálinista rezsim őt is a dél-koreai elnök megölésére utasította.

John Le Carré regényeket idéző összeesküvésről számolt be a dél-koreai sajtó kedden. A Korea Times címá angol nyelvű napilap értesülései szerint Észak-Korea taekwondo-mesterekkel ölette volna meg Dél-Korea elnökét a nyolcvanas években.

A lapnak Csoj Hunghi, a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (ITF) alapítójának fia nyilatkozott. Állítása szerint az észak-koreaiak beszivárogtak az ITF-be, majd átvették a hatalmat, és több nagymesternek, így neki is megparancsolták, hogy öljék meg Cson Tuhvant, aki 1980-88 között volt az akkor még szintén diktatórikus Dél-Korea elnöke.

"Miután ellenőrzése alá vonta az ITF-et, Észak-Korea kémek képzésére használta fel, akiket azután taekwondo-mestereknek álcázva küldött külföldre" - mondta Csoj, aki 34 év után, hétfőn tért haza Dél-Koreába.

Csoj saját bevallása szerint 1982-ben arra készült, hogy megöli az éppen Kanadában tartózkodó Tút. De a kanadai hatóságok megneszelték tervét, így menekülnie kellett. Kelet-európai országokban bujkált, majd 1991-ben feladta magát a kanadai rendőrségnek és letöltötte börtönbüntetését.

Csoj apja 1966-ban hozta létre az ITF-et. A volt tábornok azonban kiesett az akkori dél-koreai elnök, a tekintélyelvű Pak Csong Hi kegyeiből és 1972-ben Kanadában keresett menedéket, új hazájába téve át az akkor már kiterjedt nemzetközi tagsággal rendelkező ITF székhelyét. Az ITF később észak-koreai támogatással fejlődött tovább, és jelenleg is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik észak-koreai tagja vezeti a szövetséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?