Móric
14 °C
17 °C

Taekwondósokkal gyilkoltatott volna Észak-Korea

2008.09.09. 09:47
Egy sportszövetséget használt kémei kiképzésére az észak-koreai rezsim. A Nemzetközi Taekwondo Szövetség alapítójának fia szerint a sztálinista rezsim őt is a dél-koreai elnök megölésére utasította.

John Le Carré regényeket idéző összeesküvésről számolt be a dél-koreai sajtó kedden. A Korea Times címá angol nyelvű napilap értesülései szerint Észak-Korea taekwondo-mesterekkel ölette volna meg Dél-Korea elnökét a nyolcvanas években.

A lapnak Csoj Hunghi, a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (ITF) alapítójának fia nyilatkozott. Állítása szerint az észak-koreaiak beszivárogtak az ITF-be, majd átvették a hatalmat, és több nagymesternek, így neki is megparancsolták, hogy öljék meg Cson Tuhvant, aki 1980-88 között volt az akkor még szintén diktatórikus Dél-Korea elnöke.

"Miután ellenőrzése alá vonta az ITF-et, Észak-Korea kémek képzésére használta fel, akiket azután taekwondo-mestereknek álcázva küldött külföldre" - mondta Csoj, aki 34 év után, hétfőn tért haza Dél-Koreába.

Csoj saját bevallása szerint 1982-ben arra készült, hogy megöli az éppen Kanadában tartózkodó Tút. De a kanadai hatóságok megneszelték tervét, így menekülnie kellett. Kelet-európai országokban bujkált, majd 1991-ben feladta magát a kanadai rendőrségnek és letöltötte börtönbüntetését.

Csoj apja 1966-ban hozta létre az ITF-et. A volt tábornok azonban kiesett az akkori dél-koreai elnök, a tekintélyelvű Pak Csong Hi kegyeiből és 1972-ben Kanadában keresett menedéket, új hazájába téve át az akkor már kiterjedt nemzetközi tagsággal rendelkező ITF székhelyét. Az ITF később észak-koreai támogatással fejlődött tovább, és jelenleg is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik észak-koreai tagja vezeti a szövetséget.