Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tom Lantos a Benes-dekrétumok ellen

2007.10.23. 09:00
A külügyekkel foglalkozó amerikai politikus felszólította Ficót: határolódjon el a rendeletektől, és ne támadja Malina Hedviget. A szlovák miniszterelnök válaszában kijelentette, hogy legfeljebb a Magyar Gárdától határolódik el, emellett Szlovákia szerinte példaértékű jogvédelmet biztosít a kisebbségeknek.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke levélben szólította fel a szlovák miniszterelnököt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és biztosítsa a magyar kisebbség jogait.

Lantos azt kérte, hogy Robert Fico "nyilvánosan határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és törekedjen annak biztosítására, hogy a magyar kisebbség tagjait Szlovákia egyenrangú állampolgáraiként kezeljék".

Nincs előrelépés Malina Hedvig ügyében

Tom Lantos, aki egyben a washingtoni kongresszus emberi jogi csoportjának társelnöke, levelében emlékeztetett: a szlovák parlament múlt hónapban megerősítette a Benes-dekrétumokat. Az 1945-ös rendeletek értelmében megfosztották a magyarokat (és a németeket) állampolgárságuktól és elkobozták javaikat a kollektív bűnösség jegyében. És bár a kommunista hatalom összeomlása után a szlovák parlament 1991-ben elismerte a kisebbségellenes Benes-dekrétumok igazságtalanságát, a szeptemberi megerősítő szavazás csak szította az egyre erősödő szlovák nemzeti érzületeket - tartalmazza a magyar származású kaliforniai képviselő levele.

Tom Lantos arra is kitért, hogy a szlovák igazságszolgáltatás nem képes eljárni a szlovákiai magyar Malina Hedvig elleni "gyűlölet-bűntény" ügyében. A lányt 2006 augusztusában állítólag két ismeretlen megtámadta és brutálisan megverte, amiért magyarul beszélt Szlovákiában. Miután Fico kormányfő és másik két vezető kormánytisztviselő azt állította, hogy Malina esetleg hazudott, a támadás ügyében a vizsgálatot leállították és vádat emeltek ellene. Tom Lantos sürgette a szlovák miniszterelnököt: "állítsa le a Malina Hedvig elleni vizsgálatot és kérje az ügyészeket a támadói elleni eljárás felújítására".

Az utóbbi napokban két amerikai magyar érdekképviseleti szervezet is nyilatkozatot fogadott el a szlovákiai fejlemények kapcsán.

Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) arra ösztönözte az amerikai kormányt, hogy gyakoroljon nyomást Pozsonyra. Azt kérte: Washington használjon fel minden diplomáciai csatornát és vegye rá a Fico-kormányt arra, hogy az etnikai kisebbségek iránti türelem és tisztelet demokratikus értékeit gyakorolja. A HAC szerint erős üzenetet kell küldeni a Fico-kormánynak azzal, hogy "hagyjon fel nyíltan negatív, ellenséges kirekesztő politikájával".

Az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) állásfoglalása szerint Szlovákiának haladéktalanul el kell utasítania a németek mellett a magyarokat is "szégyenteljes módon" kollektív bűnösként megbélyegző Benes-dekrétumokat.

Fico legfeljebb a Magyar Gárdától határolódik el

Robert Fico szlovák kormányfő elutasítóan reagált Tom Lantos levelére, kedden Zsolnán (Zilina) azt nyilatkozta, hogy nincs mitől elhatárolódnia, "ám ha mégis, akkor a Magyar Gárda az, amitől elhatárolódom". Hozzátette, hogy kormánya a Benes-dekrétumokat a Szlovák Köztársaság jogrendje részének tekinti, s ez a jelenlegi koalíció fennmaradásáig így is marad.

A szlovák kormányfő a mindenkori szlovák álláspontot hangoztatva elmondta, hogy a Szlovák Köztársaság olyan ország, amely a "sztenderdet" meghaladó szintű jogvédelmet biztosít a "nemzetiségi kisebbségeknek". Mégpedig "olyan magas szintűt, hogy az Európai Unió más országai számára is példaértékű lehet, nem hogy még bíráljanak is bennünket az ilyen kérdések miatt" - idézte Fico Lantoshoz címzett szavait a SITA hírügynökség.

A Lantos-levél Malina-ügyet érintő fejezetére Fico nem reagált, ellenben visszatért a magyar miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel Lisszabonban lezajlott informális találkozójára, mondván, hogy a találkozón beigazolódott: "Nem a történelmi artefaktumok, hanem a jövőre összpontosító szándék iránti érdeklődés" mutatkozott meg a megbeszélésük során. Fico ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar miniszterelnök eleget tesz a meghívásának, és mielőbb Szlovákiába látogat.