Ida
6 °C
9 °C

Tom Lantos a Benes-dekrétumok ellen

2007.10.23. 09:00
A külügyekkel foglalkozó amerikai politikus felszólította Ficót: határolódjon el a rendeletektől, és ne támadja Malina Hedviget. A szlovák miniszterelnök válaszában kijelentette, hogy legfeljebb a Magyar Gárdától határolódik el, emellett Szlovákia szerinte példaértékű jogvédelmet biztosít a kisebbségeknek.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke levélben szólította fel a szlovák miniszterelnököt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és biztosítsa a magyar kisebbség jogait.

Lantos azt kérte, hogy Robert Fico "nyilvánosan határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és törekedjen annak biztosítására, hogy a magyar kisebbség tagjait Szlovákia egyenrangú állampolgáraiként kezeljék".

Nincs előrelépés Malina Hedvig ügyében

Tom Lantos, aki egyben a washingtoni kongresszus emberi jogi csoportjának társelnöke, levelében emlékeztetett: a szlovák parlament múlt hónapban megerősítette a Benes-dekrétumokat. Az 1945-ös rendeletek értelmében megfosztották a magyarokat (és a németeket) állampolgárságuktól és elkobozták javaikat a kollektív bűnösség jegyében. És bár a kommunista hatalom összeomlása után a szlovák parlament 1991-ben elismerte a kisebbségellenes Benes-dekrétumok igazságtalanságát, a szeptemberi megerősítő szavazás csak szította az egyre erősödő szlovák nemzeti érzületeket - tartalmazza a magyar származású kaliforniai képviselő levele.

Tom Lantos arra is kitért, hogy a szlovák igazságszolgáltatás nem képes eljárni a szlovákiai magyar Malina Hedvig elleni "gyűlölet-bűntény" ügyében. A lányt 2006 augusztusában állítólag két ismeretlen megtámadta és brutálisan megverte, amiért magyarul beszélt Szlovákiában. Miután Fico kormányfő és másik két vezető kormánytisztviselő azt állította, hogy Malina esetleg hazudott, a támadás ügyében a vizsgálatot leállították és vádat emeltek ellene. Tom Lantos sürgette a szlovák miniszterelnököt: "állítsa le a Malina Hedvig elleni vizsgálatot és kérje az ügyészeket a támadói elleni eljárás felújítására".

Az utóbbi napokban két amerikai magyar érdekképviseleti szervezet is nyilatkozatot fogadott el a szlovákiai fejlemények kapcsán.

Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) arra ösztönözte az amerikai kormányt, hogy gyakoroljon nyomást Pozsonyra. Azt kérte: Washington használjon fel minden diplomáciai csatornát és vegye rá a Fico-kormányt arra, hogy az etnikai kisebbségek iránti türelem és tisztelet demokratikus értékeit gyakorolja. A HAC szerint erős üzenetet kell küldeni a Fico-kormánynak azzal, hogy "hagyjon fel nyíltan negatív, ellenséges kirekesztő politikájával".

Az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) állásfoglalása szerint Szlovákiának haladéktalanul el kell utasítania a németek mellett a magyarokat is "szégyenteljes módon" kollektív bűnösként megbélyegző Benes-dekrétumokat.

Fico legfeljebb a Magyar Gárdától határolódik el

Robert Fico szlovák kormányfő elutasítóan reagált Tom Lantos levelére, kedden Zsolnán (Zilina) azt nyilatkozta, hogy nincs mitől elhatárolódnia, "ám ha mégis, akkor a Magyar Gárda az, amitől elhatárolódom". Hozzátette, hogy kormánya a Benes-dekrétumokat a Szlovák Köztársaság jogrendje részének tekinti, s ez a jelenlegi koalíció fennmaradásáig így is marad.

A szlovák kormányfő a mindenkori szlovák álláspontot hangoztatva elmondta, hogy a Szlovák Köztársaság olyan ország, amely a "sztenderdet" meghaladó szintű jogvédelmet biztosít a "nemzetiségi kisebbségeknek". Mégpedig "olyan magas szintűt, hogy az Európai Unió más országai számára is példaértékű lehet, nem hogy még bíráljanak is bennünket az ilyen kérdések miatt" - idézte Fico Lantoshoz címzett szavait a SITA hírügynökség.

A Lantos-levél Malina-ügyet érintő fejezetére Fico nem reagált, ellenben visszatért a magyar miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel Lisszabonban lezajlott informális találkozójára, mondván, hogy a találkozón beigazolódott: "Nem a történelmi artefaktumok, hanem a jövőre összpontosító szándék iránti érdeklődés" mutatkozott meg a megbeszélésük során. Fico ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar miniszterelnök eleget tesz a meghívásának, és mielőbb Szlovákiába látogat.