16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

'Szovjet' rakétabalesetek

2000.04.25. 18:44
Három balesetet is okoztak öt napon belül különböző ex-szovjet rakéták Ukrajnában, Kazahsztánban, illetve a Fekete-tengeren. Nem tisztázott még, hogy ki vagy mi a felelős a kisebb-nagyobb rombolást okozó esetekért, de Kazahsztán máris jelezte, a rakéta-tesztek szüneteltetésre fogja kérni Oroszországot.
Egy élesítetlen orosz rakéta véletlenül egy ukrán olajszállító hajót talált el hétfőn Szevasztopol közelében egy fekete-tengeri hadgyakorlat során. Ez volt az első közös orosz-ukrán hadgyakorlat a flotta felosztása óta, és részt vett rajta az észak-kaukázusi körzet tengerészgyalogsága is.

Alekszandr Kuzmuk: komoly vészhelyzet nem alakult ki
A vizsgálat még tart, de a flottaparancsnokság szerint az olajszállító tiltott övezetbe, a hadgyakorlat területére tévedt, ezért történhetett meg a baleset. Az áldozatok számáról ellentmondó jelentések érkeztek, a hivatalos adatok szerint egy tengerész sérült meg.

Öt napon belül ez már a harmadik olyan alkalom, ahol ex-szovjet rakéták okoztak kisebb-nagyobb katasztrófát - bár a fekete-tengeri incidensnél még nem tisztázott a felelősség kérdése. Csütörtökön egy ukrán hadgyakorlaton föld-föld rakéta csapódott be egy emeletes házba a Kijevhez közeli Brovari belvárosában. A szerencsétlenségnek három halálos áldozata volt, öten megsérültek, 91 embert ki kellett költöztetni. Pénteken egy eltévedt orosz rakéta egy kazah falu közelében csapódott be, és robbant fel.

A fekete-tengeri esettel kapcsolatban Alekszandr Kuzmuk, ukrán védelmi miniszter kijelentette: a Verescsahin zárt vizekre tévedt miközben Isztambulból Szkadovszkba próbált eljutni - de a becsapódó rakétán szerencsére nem volt robbanófej, és a hajó a vízvonal felett sérült, tehát komoly vészhelyzet nem alakult ki.

Tocska-U

Nyikolaj Karaulov, az orosz védelmi minisztérium tüzérségi és rakéta-csoportjának főnöke szerint a Tocska-U egyedülálló és sok szempontból felülmúlja versenytársait - tudható meg egy orosz fegyverekről szóló weboldalon. A rendszer különösen hatékony, megbízható és könnyen kezelhető. Nagy manőverező-képességű, könnyen elkerüli az ellenséges csapásokat, emellett könnyen telepíthető és gyorsan áthelyezhető. -40 és +50 Celsius-fok között, 20-120 kilométeres távolságból és 3000 méter magasságig alkalmazható. A rakéta egyfokozatú, szilárd hajtóanyaggal működik, nagy sebességre képes. A repülés során az utolsó pillanatokig irányítható, tehát az útvonala még a végső lefelé tartó szakaszban is korrigálható.

A brovari robbanásnál az ukrán védelmi minisztérium korábban tagadta, a szerencsétlenséget egy eltévedt taktikai rakéta okozta volna. Azt ugyan elismerték, hogy száz kilométerrel odébb engedélyezték egy Tocska-U típusú rakéta indítását, de állításuk szerint az el is jutott a kijelölt célig. A védelmi miniszter azóta beismerte, hogy a rakéta letért a kijelölt útvonalról és az csapódott be a lakóépületbe.

,,Szeretném az áldozatok rokonainak részvétemet kifejezni, és bocsánatot kérni mindazoktól, akik megsérültek, megrémültek, vagy anyagilag károsultak a történtek miatt" - mondta Kuzmuk - ,,Magam sem hittem el, hogy a robbanást a rakéta okozta, mivel ez a típus nagyon megbízhatónak számít".

Ukrajnában a vizsgálatok idejére szüneteltetik a kilövéseket. Hivatalos források szerint a balesetet a számítógép vagy a rakéta kormányrendszerének meghibásodása okozhatta. Ukrajna jelenleg több mint ötszáz Tocska-U típusú rakétával rendelkezik. Nagy részük már túl van az eredetileg tervezett élettartamán, de Kuzma szerint az ukrán fegyveres erőknél még évekig szolgálatban maradnak.

Ukrajna jelenleg több mint ötszáz Tocska-U típusú rakétával rendelkezik
Az április 21-i kazahsztáni affér során az asuluki lőtérről egy orosz légvédelmi gyakorlat keretében "Sztrizs-3" típusú rakétacélt (a La-15 típusú repülőgép pilótanélküli változata) indítottak, de az Primorje falutól pár kilométerre lezuhant és felrobbant. Szerencsére senki sem sérült meg, de keletkezett egy három méter átmérőjű gödör, több száz méteres körzetben szétszóródtak a szilánkok, és a falu lakói nagyon megijedtek.

A kazah külügyminiszter kijelentette, hogy követelni fogja Moszkvától az éles rakétalövészetek leállítását az asuluki gyakorlótéren. (Annak idején itt lőttek a magyar légvédelmi rakétások is). Kazah részről ezek után újabb pénzügyi követelések várhatók az oroszokkal szemben, akik áprilisban már 50 millió USD-t átutaltak a bajkonuri rakétaindító bázis bérlete fejében.  • Hírek
  • Hírek