Rafael
19 °C
33 °C

Huszein is azt hitte vannak tömegpusztító fegyverei

2003.12.24. 11:31
A diktátornak nem merték megmondani, hogy a fegyvereket megsemmisítették. Ezért állította a brit hírszerzés, hogy Irak közvetlen veszélyt jelent.
Szaddám Huszeint is félrevezette saját környezete, amikor azt állította a volt iraki diktátornak, hogy az országnak vannak bevethető tömegpusztító fegyverei, és ugyanezt az információt hitte el a brit külső hírszerzés (MI6) is - írta a londoni kormánykörökben terjedő új elméletet idézve a szerdai The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap által idézett londoni kormányilletékesek szerint Huszeint és közvetlen tanácsadóit az iraki hadsereg illetékes tisztjei abban a hiszemben tartották, hogy a hadseregnek bevethető vegyi és biológiai fegyverei vannak, mivel nem merték megmondani, hogy ezeket vagy már megsemmisítették, vagy nincsenek használható állapotban.

Nagy-Britanniára ebből az a kínos következmény származott, hogy - miután az MI6 informátorai Huszein félrevezetett belső köréből kerültek ki - a brit hírszerzésből is bolondot csináltak - írta a The Guardian.

A lap által kérdezett hírszerzési szakértők szerint lehetséges az is, hogy a brit és az amerikai felderítés éppen a Szaddám Huszeinnek szánt félrevezető jelentéseket fogta el, és ebből vont le eltúlzott következtetéseket az iraki tömegpusztító fegyverekről.

A megtévesztett megtéveszt

A megkérdezett szakértők egyike, a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) illetékes kutatója szerint a háború alatt az amerikai és a brit hírszerzés olyan rádióbeszélgetéseket hallgatott le, amelyekből a tömegpusztító fegyverek küszöbönálló bevetésére lehetett következtetni. Ez vagy azt jelenti, hogy az irakiak - tudván, hogy lehallgatják őket - szándékosan próbáltak riadalmat kelteni a szövetségesek között, vagy azt, hogy Szaddám Huszein ténylegesen elrendelte ezeknek a fegyvereknek a bevetését - mondta a szakember a The Guardiannek.

Amerikai hírszerzési illetékesek a cikk szerint kétkedve fogadták a lap által idézett elméletet, mondván: Huszein környezetéből előbb-utóbb bizonyára ellenőrizte volna valaki, hogy valóban léteznek-e a létezőnek jelentett fegyverek.

Egy másik idézett szakértő - az ENSZ egyik volt vezető fegyverellenőre - azonban azt mondta: az a környezet, amelyben az iraki fegyverfejlesztő tudósok dolgoztak, szinte megkövetelte az elért eredményekről szóló túlzott beszámolókat.