Törökország felől nyílik az északi front?

2003.03.19. 02:37
Az ankarai kormány akár már szerdán kérheti a parlament hozzájárulását az Egyesült Államoknak ahhoz az igényéhez, hogy török területről északi frontot nyithasson Irak ellen, de még tárgyal az alkuról Washingtonnal.
Cemil Cicek igazságügyi miniszter kedd éjjel Ankarában bejelentette: a kormány szerdán vagy csütörtökön a parlament elé terjeszt egy olyan határozati javaslatot, amely lehetővé teszi az amerikai katonaság számára Törökország területének és légterének használatát Irak elleni hadműveletekhez, feltéve, hogy az Egyesült Államokkal folyó tárgyalások kielégítő eredménnyel zárulnak.

Az ankarai kormány szerda hajnalban módosította korábbi bejelentését, és egyelőre csak a török légtér és bázisok átengedéséről kéri a parlament hozzájárulását. "A parlament elé terjesztendő indítvány az amerikai katonai repülőgépek áthaladásának és török katonák külföldre küldésének engedélyezésére vonatkozik. A többi témáról folytatódnak a tárgyalások - mondta Cicek.

Ezzel egy időben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Washingtonban váratlanul összeült török kollégájával, Vecdi Gönüllel - jelentette az AFP. A török parlament e hónap elején elutasította az USA kérését 62 ezer katona telepítésére területén.

Az ENSZ befejezte a kivonulást

Az utolsó ENSZ-alkalmazott is elhagyta Bagdadot, és megérkezett Ciprusra, közölte a BBC. Hiro Ueki, az UNMOVIC szóvivője bejelentette, hogy az utolsó gép is felszállt, így nem maradt külföldi ENSZ-alkalmazott Bagdadban. Korábban kiürítettek egy, a kuvaiti határnál lévő ENSZ-bázist, és a közeljövőben minden egység elhagyja a demilitarizált övezetet is.  • Tippek
  • Hírek