Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tory politikus legalizálná a cannabist Britanniában

2001.07.06. 12:22
A brit konzervatív párt korábbi vezető politikusa, Peter Lilley a cannabis legalizálását ajánlja. Állítja, ezzel a gesztussal a párt visszaszerezhetné korábbi népszerűségét, és magához vonzaná a fiatalokat. A keményvonalas tory politikusok nem örülnek a konzervatívnak tartott szigetországban hajmeresztőnek tűnő ötletnek.
A brit konzervatív párt egy jeles képviselője, Peter Lilley eltörölné a könnyű drogok tilalmát az Egyesült Királyságban. A Margaret Thatcher és John Major kormányában is miniszteri posztot betöltő politikus úgy véli, a cannabis legalizálása érezhetően növelné a toryk népszerűségét, és "bátor, újszerű gondolkodásukat" tükrözné.

A törvények nem működnek

A pénteki Daily Telegraph-nak adott nyilatkozatában Lilley elmondta: a radikális változás a pártot kívánatosabbá tenné a fiatalok számára, és megmutatná a briteknek, hogy a konzervatívok nyitottak az új ötletekre. "A jelenlegi törvények érezhetően nem működnek. A fiatalok közel fele kipróbálja a cannabist, és több mint egymillió ember semmibe veszi a törvényt havonta" - hangoztatta a tory politikus.

A BBC-nek nyilatkozva Lilley cáfolta azokat a nézeteket, miszerint a cannabis a keményebb drogok előszobájának számít. A politikus úgy véli, a füvezés törvényesítése az egyetlen útja annak, hogy a könnyű drogok használóit a keményebb és veszélyesebb drogokat forgalmazó bűnözőktől távol tartsa. Lilley a Hollandiában működő rendszerhez hasonlót szeretne Nagy-Britanniában is meghonosítani. A politikus a konzervatív párt elnökségére pályázó öt jelöltnek is a figyelmébe ajánlotta bátor gondolatait.

A keményvonalas toryk nem örülnek

A cannabis legalizálásáért lobbizó Lilley nézeteit a tory politikusok nagy része nem osztja. A keményvonalas Ann Widdecombe pénteken a felvetésre a BBC-nek leszögezte: "a Konzervatív Párt jelenlegi álláspontja szerint ellenezzük a legalizálást". A politikus asszony a múlt évben arra kérte a pártot, hogy "nulla toleranciát" alkalmazzanak a könnyű drogokkal szemben, és mindenkit büntessenek meg, akinél füvet találnak. Az ötletet elvetették, miután hét vezető konzervatív brit politikus bevallotta, hogy szívtak már cannabist.

Egy tavalyi felmérés szerint a britek 80 százaléka úgy véli, a cannabis használatát legalizálni kellene. A 18-34 év közötti csoport két harmada pedig a könnyű drogok fogyasztását hasonló súlyúnak tartja, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.