Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tosovsky is együttműködött a kommunista állambiztonsággal

2007.02.12. 10:40
Josef Tosovsky, volt cseh kormányfő és jegybanki elnök a nyolcvanas években együttműködött a kommunista Állambiztonsági Hivatallal (STB), állítja a Mladá Fronta Dnes című prágai lap hétfői kiadásában.

A legolvasottabb cseh napilap szerint Tosovsky 1986-ban került kapcsolatba az állambiztonságiakkal, amikor a korabeli Csehszlovák Állami Bank (SBCS) elnökének a tanácsadója volt. Az együttműködést bizonyító iratokat a közelmúltban találták meg a cseh belügyminisztérium levéltárában. A bankár az újság megkeresésére, hogy az üggyel kapcsolatban nyilatkozzon, nem válaszolt.


Josef Tosovsky, volt cseh kormányfő

A Mladá Fronta Dnes azt írja, hogy Tosovsky legalább két évig volt kapcsolatban a kommunista Állambiztonsági Hivatallal, de együttműködési szerződést nem írt alá. Az STB-vel fenntartott kapcsolat az akkori tisztségéből adódott. Így lehetséges, hogy a volt kormányfő és jegybanki elnök neve nem szerepel az STB-vel együttműködők jegyzékében, és negatív átvilágítási bizonyítványa van.

Tosovsky a nyolcvanas évek második felében az Állambiztonsági Hivatal gazdasági felderítésével működött együtt, amely titkos információkra vadászott külföldön. A bankár senkit nem jelentett fel, de különféle elemzéseket készített az STB, valamint a csehszlovák kommunista párt legfelsőbb vezetése számára.

A neves bankár, aki 1998 első felében állt a cseh kormány élén, jelenleg Svájcban él és egy nemzetközi pénzügyi intézet vezetője. Együttműködése a kommunista Állambiztonsági Hivatallal eddig nyilvánosan nem volt ismert. Ennek ellenére többen valószínűsítették, mert még a rendszerváltás előtt Londonban dolgozott egy fontos banki tisztségben.

Cseh közvéleménykutatás: nem jobbak a mai politikusok

Semmivel sem becsületesebbek és erkölcsösebbek a mai cseh politikusok az egykori kommunista politikusoknál, véli a cseh lakosság több mint 70 százaléka. A prágai STEM közvélemény-kutató intézet januári országos felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a megkérdezettek 56 százaléka szerint a mai cseh politikusok kommunista elődjeikkel összevetve valamivel azért mégis műveltebbek és rátermettebbek. Az emberek több mint 30 százaléka viszont úgy látja, hogy ezen a téren sincs lényeges különbség a két politikus gárda között. Azt, hogy a kommunista időszak politikusai a maiaknál becsületesebbek, erkölcsösebbek és műveltebbek voltak, a megkérdezettek nagyjából 15 százaléka gondolja.

Ami a vezető politikusok kiváltságait, privilégiumait és előnyeit illeti, az emberek 78 százaléka azt gondolja, hogy a mai politikusok bizony ebben sem jobbak a kommunista elődeiknél. Még ennél is többen - a megkérdezettek 83 százaléka - meg van győződve arról, hogy a mai politikusok ugyanúgy fütyülnek az emberek véleményére és választóik érdekeire, mint azt a kommunista politikusok tették.

A STEM a kilencvenes évek közepétől vizsgálja a cseh lakosságnak a kommunista, illetve a mai politikusokról alkotott véleményét. A mostani felméréshez csatolt elemzés szerint a lakosság csak az 1989-es rendszerváltás utáni években volt jobb véleménnyel az új politikusgarnitúráról, mint az egykori kommunista vezetőkről. A mai politikusokról kialakított negatív vélemények a csehek körében nagyjából a kilencvenes évek közepétől állandósultak, s lényegesen azóta nem módosulnak, állítja a STEM.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!