Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Még többen a tömegpusztító fegyverek nyomában

2003.04.27. 10:43
Az Egyesült Államok növelné a tömegpusztító fegyverek után kutató szakértők számát Irakban, mivel nyugtalanítja a kutatások eddigi sikertelensége.
Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy háromszorosára növeli az Irakban tömegpusztító fegyverek után kutató amerikai szakértők számát. A The New York Times című újság vasárnapi számában megjelent cikk szerint a Fehér Ház képviselője által bejelentett döntésnek az az oka, hogy az amerikai kormányzatot nyugtalanítja a tiltott fegyverek utáni kutatások eddigi sikertelensége.

Irakban jelenleg ötszáz amerikai szakértő dolgozik. Ők az iraki fegyverprogramokban közreműködő tudósok, illetve a közvetlen bizonyíték után kutatnak. A következő néhány hétben további ezer szakértővel erősítik meg ezt a gárdát.

A remény hal meg utoljára

A The New York Times értesülése szerint egyes amerikai tisztviselők már feladták a reményt, hogy az Irakban kutató amerikaiak tiltott fegyverekre bukkannak. Ezért most már arra helyezik a hangsúlyt, hogy a tömegpusztító fegyverek létezését igazoló bizonyítékokat találjanak. Washingtonban mindazonáltal még él a remény, hogy a következő néhány hétben vagy hónapban meglelik az iraki háború megindításának elsődleges okaként megjelölt fegyvereket, így megpróbálják felgyorsítani az erre irányuló munkát.

Legutóbb pénteken a Bagdadtól mintegy 200 kilométerre északnyugatra fekvő Baidzsi városban találtak amerikai kommandósok gyanús anyagokat. Tucatnyi rakéta és 150 gázmaszk közelében 14 olyan hordóra bukkantak, amelyek ismeretlen eredetű, gyanúsnak ítélt anyagot tartalmaznak. Az első vizsgálatok három vegyi elem, köztük egy idegméreg-hatóanyag jelenlétét mutatták ki - közölte Megan Fox, az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője szombat este.

Az amerikai fél a háború március 20-i kezdete óta több alkalommal is bejelentette, hogy gyanús vegyi anyagokat találtak Irakban, de minden esetben tévesnek bizonyultak a riasztások - emlékeztetett az AFP.