Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Keveslik a térfigyelőkamerákat Párizsban

2007.07.06. 14:16
A londoni események hatására Franciaországban rendkívüli mértékben megnövelnék a térfigyelő kamerák számát, írják a francia napilapok. Az angol fővárosban ugyanis ez a rendszer segítette a tervezett terrorcselekmények gyors elhárítását.

Száleskörű kameratelepítésekbe kezdene a jobboldali francia kormány Párizsban. A lépést Nicolas Sarkozy államfő kezdeményezte a Londonban és Glasgowban tervezett, de meghiúsított robbantások másnapján. A Le Monde szerint az elnök szerint a Nagy-Britanniában indult terrorhullám mielőbbi megelőző megoldásokra sürgeti Franciaországot is.

A francia kormány szóvivője elmondta, hogy a brit megfigyelő rendszer 4,2 millió kamerából áll szerte az országban, ennek a francia csupán töredéke. A kormány egyelőre azt vizsgálna meg, hogy milyen mértékben növelné meg a biztonságot a tervezett intézkedés. Megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy sokat számíthat a kamerák jelenléte, mivel Londonban most először egyértelműen a felvevők segítségével sikerült előre mozdítani a nyomozásokat.

Nem hagyják annyiban a kérdést

Az elektronikus megfigyelő rendszer kérdését érintette a hét elején François Fillon miniszterelnök is, aki úgy véli, hogy Franciaország nem elég védett a terrorizmus ellen. A kormányzó UMP párt egyik képviselője, Philippe Goujon is a helyzet megoldását sürgette, szerinte ugyanis elég bizonyíték a rendszer mellett, hogy Londonban, ahol mellesleg 65 ezer ilyen kamerát használnak, jelentősen csökkent a bűnözés mértéke.

A képviselő már 2005-ben is jelezte, hogy Párizs komoly elmaradásban van ezen a téren, hiszen a francia fővárosban az angolhoz képest feleannyi, 30 ezer térfigyelő kamera üzemel. A Le Figaro hozzáteszi azonban, hogy a francia kamerák majdnem mind digitálisak, míg Nagy-Britanniában jelentős a kevésbé hatékony analóg állomány aránya.

A francia törvények értelmében a rendszer telepítéséhez az állam és a párizsi rendőrprefektus hozzájárulására is szükség van. Úgy tűnik, hogy a rendőrség biztosan nem áll a változás útjába, hiszen a megszólaló rendőrök hangot adtak azon félelmüknek, hogy egy terrorcselekmény esetén nem biztos, hogy a Scotland Yard nyomozóihoz hasonló gyorsasággal tudnának reagálni.

Túl drágák

A francia késlekedések okai elsősorban inkább politikai és pénzügyi természetűek. Egyes helyeken egyszerű webkamerák is megfelelnek a járókelők figyelésére, azonban a rendőrségi nyomozásokban sokkal precízebbekre van szükség. A legforgalmasabb tereken felszerelt modern kamerák költsége viszont elérheti a 25-35 ezer eurót (kb. 6-8 millió forint) is, ehhez pedig hozzájön még évente készülékenként 10%-os üzemeltetési és karbantartási díj.

A program támogatóinak ráadásul meg kell küzdenie civil szervezetek ellenállásával is, akik a térfigyelő kamerákban az orwelli jövőkép megtestesülését látják. Ugyanakkor rendőrségi források úgy vélik, hogy a londoni eseményeknél tapasztalt sikerek elhárítják majd a még fennálló akadályokat, és a hónap végére döntés születhet az ügyben.