Ágnes
-1 °C
2 °C

Terrorizmus miatt ítéltek el egy amerikai ügyvédet

2006.10.17. 10:07
Terroristáknak nyújtott segítséget egy amerikai ügyvédnő. Lynne Stewart szerint a kormány csak hisztériát kelt és el akarja rettenteni az ügyvédeket a terrorizmussal vádolt gyanúsítottak védelmétől. A kormány szerint az ügy sokkal egyszerűbb, az ügyvédnő segítségével egy terrorista kapcsolatba léphetett a szélsőségekkel.

28 hónapos börtönbüntetésre ítélték Lynne Stewart amerikai ügyvédnőt, akit a terroristák segítésében talált bűnösnek a bíróság, jelentette a BBC. Stewartot még 2005 februárjában találták bűnösnek, de ítéletet csak most hoztak ügyében.


Lynne Stewart akcióban

A szegények és népszerűtlenek ügyvédjeként híressé vált, szélsőségesen baloldali ügyvédnő az 1995-ben terrorista merényletek előkészítése - köztük az 1993-as WTC-beli robbantás - miatt elítélt Omar Abdelrahman sejk egy üzenetét csempészte ki a börtönből. Az üzenet címzettje egy egyiptomi iszlámista csoport volt. Az amerikai titkosszolgálatok szerint az üzenet erőszakot robbanthatott volna ki Egyiptomban.

Stewart szerint ő csak szenvedélyesen védte ügyfele érdekeit. Elítélésével szerinte Bush kormányának az a célja, hogy elriassza az amerikai ügyvédeket a terrorizmussal vádoltak védelmét. "A kormány hazug módon ítél meg, csak kihasználja a szeptember 11. utáni hisztériát" - nyilatkozta az ügyvédnő az ítélethirdetés előtt.

Az ügyészség szerint a helyzet sokkal egyértelműbb. Abdelrahmant a bírósági ítélet eltiltotta a külvilággal való kapcsolattartástól, Stewart segítségével pedig kijátszotta a tilalmat.

Stewart az első amerikai ügyvéd, akit a terroristák segítése miatt ítéltek el, egyben ő az egyetlen, akit ezzel vádoltak. A 2005-ös döntés után az ítélethirdetést rákkezelése miatt halasztották másfél évig, írja a BBC.