Szabolcs
20 °C
35 °C

Európai terroristáktól tartanak az Egyesült Államokban

2008.07.18. 11:16
Az európai uniós tagállamokból érkező terroristák jelentik a legnagyobb veszélyt az amerikai nemzetbiztonságra, vélekedett Michael Chertoff. A nemzetbiztonsági miniszter szerint az al-Kaida Nyugat-Európában toboroz.

AZ Egyesült Államok elleni következő terrortámadást valószínűleg európai uniós állampolgárok követhetik el, vélekedett Michael Chertoff nemzetbiztonsági miniszter legutóbbi kongresszusi meghallgatásán. Szerinte az, hogy az elmúlt években egy terrorista sem jutott be az országba, nem tartható örökké. Egyszer valakinek sikerülni fog áthatolni a biztonsági szűrőkön, írja az AP.

Ráadásul a következő hónapok kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek. Augusztus végén a demokraták, szeptember elején a republikánusok tartják meg elnökjelölőgyűlésüket, amit aztán a novemberi választásig az elnökválasztási kampány követ, sok, nagy tömeget mozgató nyilvános eseménnyel.

"A terroristák direkt olyan embereket keresnek, akiknek legális nyugat-európai útlevelük van, és nem szerepelnek terrorista-adatbázisokban" - mondta Chertoff. A nyugat-európai turisták gyakorlatilag vízummentesen utazhatnak be az Egyesült Államokba. Beszámolójában a nemzetbiztonsági miniszter nem számolt be specifikumokról, jelentette az AP.

Arról sem beszélt részleteiben, hogy mit tesznek a nehezen kiszűrhető, európai állampolgárságú terroristák ellen. Csupán annyit mondott, hogy a légiutasok előzetes szűrése minisztériuma prioritása.