Ágnes
-1 °C
2 °C

Terrorpánik New Yorkban

2005.10.07. 11:04
Babakocsikba rejtett bombákkal készült terrortámadásra egy iraki csoport New Yorkban. A hatóságok a fenyegetésben néven nevezett három terrorista közül kettőt Irakban elfogtak.

Rendőrök százai szállták meg a New York-i tömegközlekedést csütörtök este. A hatóságok egy készülő terrortámadásról szóló hírek miatt szigorították az ellenőrzéseket a metróban, a buszokon, a kompokon és az elővárosi vasutakon, jelentette a New York Times.

A hírek szerint egy iraki terroristacsoport készül támadásra a metróhálózat ellen. A júliusi londoni terrortámadáshoz hasonló akciót a hatóságok értesülései szerint babakocsikba rejtett bombákkal hajthatják végre, ezért New York polgármestere, Michael Bloomberg arra kérte az utazókat, hogy ne vigyenek magukkal nagy csomagokat a metróra.

Az állomásokon és a járatokon a rendőrök szúrópróbaszerű csomagvizsgálatokat tartanak, írja a New York Times.

Bár Bloomberg csütörtöki sajtótájékoztatóján az eddigi legrészletesebb fenyegetésként írta le a terrorriadót kiváltó értesüléseket, a szövetségi hatóságok enyhíteni próbálták a pánikot. Nevük elhallgatását kérő szövetségi tisztviselők szerint a titkosszolgálatok kételkednek az információ hitelességében.

A hatóságok ennek ellenére akcióba léptek, Irakban kettőt is őrizetbe vettek a fenyegetésben néven nevezett három terrorista közül. A hatóságok szerint összesen tizenkilenc terrorista érintett az ügyben. A Nemzetbiztonsági Minisztérium is engedélyezte a New York-i hatóságoknak, hogy bármely szükségesnek vélt intézkedést meghozzák.

A New York Times értesülései szerint a hatóságok ugyanakkor egy ideig elhallgatták a fenyegetést. Az intézkedésekkel megvárták a csúcsforgalom végét. Tulajdonképpen addig vártak, míg a fenyegetés híre kiszivárgott és többen panaszkodni kezdtek, amiért senki sem tájékoztatta a nyilvánosságot.

"Biztosak vagyunk benne, hogy az adott időben semmi sem fenyegette a lakosságot" - magyarázta a késedelmet a Timesnak Mark J. Mershon, az FBI városi irodájának helyettes vezetője. Mint mondta, titkos akciókkal nagyrészt már semlegesítették is a veszélyt.