Géza
-12 °C
-4 °C

Nem minősíthet terroristának nemzetközi csoportokat Bush?

2006.11.29. 16:11
Pert nyertek az amerikai állammal szemben a Kurdisztáni Munkáspárt és a Tamil Elaam Felszabadító Tigrisei nevű szervezetek. A csoportokat Bush rendelete alapján terroristának minősítették, és befagyasztották számláikat.

Kétségbe vonta egy amerikai szövetségi bíró az amerikai elnök jogát arra, hogy szervezeteket terrorcsoportnak minősítsen. A bíró részben alkotmányellenesnek találta Bush elnök rendeletét, amiben több csoportot is terrorcsoportként bélyegzett meg.

Nem fagyaszthatnak

Audrey Collins bírónő szerint a vitatott, közvetlenül a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után hozott elnöki rendelet alkotmánysértő, mert nem tartalmazott korlátozást arra nézve, hogy az elnök szervezeteket helyezzen a listára.

Az ítélet a pénügyminisztérium elleni perben született, még november 21-én. A pert egy jogvédő szervezet, a Humanitarian Law Project indította, öt érintett szervezet, köztük a Tamil Elaam Felszabadító Tigrisei (LTTE) Srí Lanka-i és egy másik lázadószervezet, a törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevében.

A rendelet felhatalmazást adott a pénzügyminiszternek, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott szervezetek számláit befagyaszthassa. Ezt a passzust az ítélet alkotmánysértőnek minősítette, és eltiltotta a minisztériumot a PKK és az LTTE számláinak további zárolásától. Collins bírónő fenntartotta viszont a jogszabálynak azokat a rendelkezéseit, amelyek büntetendőnek nyilvánítják azokat, akik "szolgáltatásokat nyújtanak" a listán szereplő szervezeteknek.

Nincsenek közvetlen hatások

David Cole, a felperes szervezet ügyvédje úgy értékelte az ítéletet, hogy az "megerősíti: nem megengedhető a végrehajtó hatalom ellenőrzés nélküli gyakorlása és az alapvető jogok lábbal tiprása, még a terrorizmus elleni küzdelemben sem". Hozzátette, hogy a döntésnek nincs közvetlen hatása a "feketelistán" szereplő többi több száz szervezetre, de alapvetően megkérdőjelezte a lista jogosságát.

2004-ben ugyanez a bírónő a bírálói szerint a polgári szabadságjogokat szükségtelen mértékben csorbító Hazafias törvény egyes rendelkezéseit is alkalmazhatatlannak minősítette.