Árpád
-2 °C
3 °C

Meghalt Pierre Trudeau, volt kanadai miniszterelnök

2000.09.29. 11:58
Nyolcvanéves korában elhunyt Pierre Elliott Trudeau, volt kanadai miniszterelnök. Trudeau Parkinson-kórban szenvedett, de halálát valószínűleg prosztatarák okozta. Az észak-amerikai államférfi két legnagyobb politikai sikerét 1980-ban és 1982-ben érte el: előbb döntő szerepet játszott abban, hogy a québeci franciák többségében nemet mondtak a tartomány függetlenségére, majd két év múlva elfogadtatta az úgynevezett Alkotmánytörvényt, amely Kanada teljes körű jogi függetlenségét garantálta Nagy-Britanniától. (Az észak-amerikai ország ténylegesen már jóval korábban elérte a ,,de facto" függetlenséget, államfője azonban jelenleg is II. Erzsébet királynő.)
Trudeau az egységes Kanada bajnoka volt, amelyet egy erős centralista kormány irányít, és ahol két hivatalos nyelvet ismernek el: a franciát és az angolt - írja a BBC. A francia-kanadai politikus mindvégig saját ,,földijeivel", a québeci frankofon népességgel küzdött, miután fellépett szeparatista törekvéseik ellen.

Ugyanakkor Trudeau jobb kapcsolatokat kívánt kialakítani Franciaországgal, és sikerült egyidejűleg minden alkotmányos jogot megszereznie a kanadai törvényhozásnak - nem mástól, mint a brit parlamenttől elvonva ezeket a hatásköröket.

Bírálatok több oldalról

Pierre Elliott Trudeau
A miniszterelnököt nemcsak saját ,,franciái" támadták, hanem Kanada nyugati tartományaiban is elégedetlenül nézték tevékenységét. Az MTI szerint az olajban gazdag nyugati területeken azt bírálták, hogy Trudeau megpróbálta mesterségesen alacsonyan tartani a belföldi energiaárakat.

Ami a franciaajkú lakossággal vívott küzdelmét illeti, sikerült alaposan meggyengítenie a szakadárokat, mígnem a kilencvenes évek elején a konzervatív Brian Mulroney miniszterelnök csaknem elvesztette a Kanada egyben tartásáért folytatott küzdelmet, és az 1995-ös népszavazáson csak egy hajszállal maradtak alul "Szabad Québec" hívei.

Jean Chretien jelenlegi kanadai miniszterelnök szerint Trudeau műve ugyan befejezetlen, de az általa mozgásba lendített erők tovább hatnak. (Hozzá kell tenni: Kanada hagyományosan konzervatív beállítottságú állam, ahol a liberális poltikusoknak - mint például Trudeau-nak - valóban rendkívüli teljesítményt kellett nyújtaniuk, ha elismerésre vágytak.)

A világ vezető politikusai gyászolják Trudeau-t

"A nemzetközi színtéren Trudeau Kanadát valódi hatalmi helyzeténél, az ország méreténél és gazdasági erejénél sokkal komolyabb pozícióba hozta" - vélekedett Jean Chretien elődjéről. A jelenlegi kanadai miniszterelnök egyébként azonnal rövidebbre fogta jamaicai hivatalos látogatását, mihelyst meghallotta az általa ,,politikai óriásnak" nevezett államférfi halálhírét.

A brit kormányfő, Tony Blair így fogalmazott Trudeau elhunytáról értesülve: ,,Széles látókörű miniszterelnök volt, akinek volt politikai bátorsága, s aki nagyszerű személyes tulajdonságokkal rendelkezett. Gyászoljuk távozását." Az amerikai elnök, Bill Clinton szerint Trudeau dinamikus, új korszakot nyitott Kanada történetében.

Kanada lobogóját félárbocra eresztették a Parlament fölött, s a gyászolók hosszú sorokban járulnak Trudeau montreali lakóháza elé, ahová virágokat, koszorúkat helyeznek el.

Trudeau szakmai pályafutása

Pierre Trudeau egy gazdag francia-kanadai ügyvéd fiaként látta meg a napvilágot. Édesanyja skót volt, így mindkét nagy kanadai etnikum, az angolszászok és a franciaajkúak kultúráját is megismerhette, toleráns, liberális szemlélete pedig nyilvánvalóan ezért alakult ki.

Az 1919. október 18-án, Montrealban, Québec tartományban született Trudeau szülővárosának egyetemén, majd a Harvardon hallgatott jogot, később a párizsi Sorbonne-on, az École des Sciences Politiques-on tanult politikatudományt. Látogatta a London School of Economicsot is.

Jogászként állt munkába, 1943-tól Québec, 1967-től pedig Ontario tartomány ügyvédi kamarájába is felvették. Időközben, 1961 és 1965 között a Montreali Egyetem jogi professzora, és egyben a közjogi kutatásokkal foglalkozó intézet (Institut de Recherches en Droit Public) munkatársa.

A politikusi életpálya

1967 és 1968 között már sokkal fontosabb poszton találjuk: igazságügyi miniszter a szövetségi kormányban, 1968-ban pedig a Liberális Párt elnöke lett. Negyvennyolc éves korában került tehát a legmagasabb posztra, nem több mint háromévi politizálás után!

Megszakítás nélkül 1979-ig volt hatalmon, majd egy kilenc hónapos szünet után 1980-ban újra kormányfő lett, s 1984-ig töltötte be újra ezt a pozíciót. (Egészen pontosan 1968. április 20.-1979. június 4., illetve 1980. március 3.-1984. június 30. között állt az észak-amerikai állam élén.)

Miniszterelnöki kinevezésének évében lett a Liberális Párt elnöke, s ezt a pozícióját a politikai életből való végleges távozásáig, 1984-ig meg is tartotta (ekkor mondott le másodszor a kormányfői tisztségről).

Új stílus: köz- és magánélet a reflektorfényben

Stílusa - csillogó, fiatal feleségével együtt - jelentős változást hozott a kanadai politikusok megítélésében, valódi hírességekké váltak - ennek előnyeivel és hátrányaival egyaránt. "A miniszterelnöki hivatalból való végleges távozásakor ámulatba ejtő luxus sportkocsin porzott tova" - írja az MTI. Imádta a művészvilághoz tartozó, extravagáns nőket - így Barbra Streisandot, valamint a kevésbé híres színésznőket, Margot Kiddert és Kim Cattrallt.

Hét éven át volt viszonya Liona Boyd klasszikusgitár-művésznővel. Ötvenegy évesen vette feleségül az akkor 29 éves Margaret Sinclairt. Három fiúgyermekük született, ám házasságuk 1977-ben megromlott. Egyik gyermekük lavinaomlás következtében életét vesztette. Trudeau-nak később még egy lánya született, immár Deborah Coyne alkotmányjogásztól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?