Móric
14 °C
15 °C

Meghalt Pierre Trudeau, volt kanadai miniszterelnök

2000.09.29. 11:58
Nyolcvanéves korában elhunyt Pierre Elliott Trudeau, volt kanadai miniszterelnök. Trudeau Parkinson-kórban szenvedett, de halálát valószínűleg prosztatarák okozta. Az észak-amerikai államférfi két legnagyobb politikai sikerét 1980-ban és 1982-ben érte el: előbb döntő szerepet játszott abban, hogy a québeci franciák többségében nemet mondtak a tartomány függetlenségére, majd két év múlva elfogadtatta az úgynevezett Alkotmánytörvényt, amely Kanada teljes körű jogi függetlenségét garantálta Nagy-Britanniától. (Az észak-amerikai ország ténylegesen már jóval korábban elérte a ,,de facto" függetlenséget, államfője azonban jelenleg is II. Erzsébet királynő.)
Trudeau az egységes Kanada bajnoka volt, amelyet egy erős centralista kormány irányít, és ahol két hivatalos nyelvet ismernek el: a franciát és az angolt - írja a BBC. A francia-kanadai politikus mindvégig saját ,,földijeivel", a québeci frankofon népességgel küzdött, miután fellépett szeparatista törekvéseik ellen.

Ugyanakkor Trudeau jobb kapcsolatokat kívánt kialakítani Franciaországgal, és sikerült egyidejűleg minden alkotmányos jogot megszereznie a kanadai törvényhozásnak - nem mástól, mint a brit parlamenttől elvonva ezeket a hatásköröket.

Bírálatok több oldalról

Pierre Elliott Trudeau
A miniszterelnököt nemcsak saját ,,franciái" támadták, hanem Kanada nyugati tartományaiban is elégedetlenül nézték tevékenységét. Az MTI szerint az olajban gazdag nyugati területeken azt bírálták, hogy Trudeau megpróbálta mesterségesen alacsonyan tartani a belföldi energiaárakat.

Ami a franciaajkú lakossággal vívott küzdelmét illeti, sikerült alaposan meggyengítenie a szakadárokat, mígnem a kilencvenes évek elején a konzervatív Brian Mulroney miniszterelnök csaknem elvesztette a Kanada egyben tartásáért folytatott küzdelmet, és az 1995-ös népszavazáson csak egy hajszállal maradtak alul "Szabad Québec" hívei.

Jean Chretien jelenlegi kanadai miniszterelnök szerint Trudeau műve ugyan befejezetlen, de az általa mozgásba lendített erők tovább hatnak. (Hozzá kell tenni: Kanada hagyományosan konzervatív beállítottságú állam, ahol a liberális poltikusoknak - mint például Trudeau-nak - valóban rendkívüli teljesítményt kellett nyújtaniuk, ha elismerésre vágytak.)

A világ vezető politikusai gyászolják Trudeau-t

"A nemzetközi színtéren Trudeau Kanadát valódi hatalmi helyzeténél, az ország méreténél és gazdasági erejénél sokkal komolyabb pozícióba hozta" - vélekedett Jean Chretien elődjéről. A jelenlegi kanadai miniszterelnök egyébként azonnal rövidebbre fogta jamaicai hivatalos látogatását, mihelyst meghallotta az általa ,,politikai óriásnak" nevezett államférfi halálhírét.

A brit kormányfő, Tony Blair így fogalmazott Trudeau elhunytáról értesülve: ,,Széles látókörű miniszterelnök volt, akinek volt politikai bátorsága, s aki nagyszerű személyes tulajdonságokkal rendelkezett. Gyászoljuk távozását." Az amerikai elnök, Bill Clinton szerint Trudeau dinamikus, új korszakot nyitott Kanada történetében.

Kanada lobogóját félárbocra eresztették a Parlament fölött, s a gyászolók hosszú sorokban járulnak Trudeau montreali lakóháza elé, ahová virágokat, koszorúkat helyeznek el.

Trudeau szakmai pályafutása

Pierre Trudeau egy gazdag francia-kanadai ügyvéd fiaként látta meg a napvilágot. Édesanyja skót volt, így mindkét nagy kanadai etnikum, az angolszászok és a franciaajkúak kultúráját is megismerhette, toleráns, liberális szemlélete pedig nyilvánvalóan ezért alakult ki.

Az 1919. október 18-án, Montrealban, Québec tartományban született Trudeau szülővárosának egyetemén, majd a Harvardon hallgatott jogot, később a párizsi Sorbonne-on, az École des Sciences Politiques-on tanult politikatudományt. Látogatta a London School of Economicsot is.

Jogászként állt munkába, 1943-tól Québec, 1967-től pedig Ontario tartomány ügyvédi kamarájába is felvették. Időközben, 1961 és 1965 között a Montreali Egyetem jogi professzora, és egyben a közjogi kutatásokkal foglalkozó intézet (Institut de Recherches en Droit Public) munkatársa.

A politikusi életpálya

1967 és 1968 között már sokkal fontosabb poszton találjuk: igazságügyi miniszter a szövetségi kormányban, 1968-ban pedig a Liberális Párt elnöke lett. Negyvennyolc éves korában került tehát a legmagasabb posztra, nem több mint háromévi politizálás után!

Megszakítás nélkül 1979-ig volt hatalmon, majd egy kilenc hónapos szünet után 1980-ban újra kormányfő lett, s 1984-ig töltötte be újra ezt a pozíciót. (Egészen pontosan 1968. április 20.-1979. június 4., illetve 1980. március 3.-1984. június 30. között állt az észak-amerikai állam élén.)

Miniszterelnöki kinevezésének évében lett a Liberális Párt elnöke, s ezt a pozícióját a politikai életből való végleges távozásáig, 1984-ig meg is tartotta (ekkor mondott le másodszor a kormányfői tisztségről).

Új stílus: köz- és magánélet a reflektorfényben

Stílusa - csillogó, fiatal feleségével együtt - jelentős változást hozott a kanadai politikusok megítélésében, valódi hírességekké váltak - ennek előnyeivel és hátrányaival egyaránt. "A miniszterelnöki hivatalból való végleges távozásakor ámulatba ejtő luxus sportkocsin porzott tova" - írja az MTI. Imádta a művészvilághoz tartozó, extravagáns nőket - így Barbra Streisandot, valamint a kevésbé híres színésznőket, Margot Kiddert és Kim Cattrallt.

Hét éven át volt viszonya Liona Boyd klasszikusgitár-művésznővel. Ötvenegy évesen vette feleségül az akkor 29 éves Margaret Sinclairt. Három fiúgyermekük született, ám házasságuk 1977-ben megromlott. Egyik gyermekük lavinaomlás következtében életét vesztette. Trudeau-nak később még egy lánya született, immár Deborah Coyne alkotmányjogásztól.