Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megkerült magyarok

2005.01.02. 18:47
A Külügyminisztérium továbbra sem kezel egyetlen magyar állampolgárt sem eltűntként Délkelet-Ázsiában, és csökkent azok száma is, akikről egyelőre nem tudnak. Vasárnap egy charter géppel 148-an érkeztek haza, több korábban keresett személyről pedig időközben derült ki, hogy már itthon van.
Csökkent a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai területeken keresett magyar állampolgárok száma, a Thaiföldön magyar irodák által szervezett turista úton tartózkodó magyarok pedig kivétel nélkül mind megvannak - közölte az MTI-vel a Külügyminisztérium szóvivője vasárnap. Polgár Viktor hozzátette: vasárnap Budapestre érkezett a Maldív-szigetekről a Malév charterjárata 148 magyarral a fedélzetén.

Nem biztos, hogy eltűnt, akit keresnek

"Srí Lankán, Malajziában és a Maldív-szigeteken korábban tíz magyart kerestünk, ma már csak hatot" - mondta a szóvivő. "Thaiföldön, Phuketben és környékén pillanatnyilag 13-16 keresett személyt tartunk nyilván, továbbá Malajziában, a Maldív-szigeteken és Srí Lankán is vannak olyan magyarok, akikről nincs hírünk, de eltűntekről nem beszélhetünk" - hangsúlyozta Polgár Viktor. Korábban a magyar hatóságok legalább 32 keresett magyar állampolgárról számoltak be.32

Arról van szó, hogy egyes, a szökőár idején Délkelet-Ázsiában tartózkodó magyar állampolgárok hollétéről jelenleg nincs biztos információ, de könnyen lehet, hogy a keresett személy időközben elutazott a katasztrófa helyszínéről, vagy már haza is érkezett. A Thaiföldön magyar irodák által szervezett turistaúton tartózkodó magyarok kivétel nélkül megvannak - tette hozzá a szóvivő. Polgár Viktor megjegyezte azt is: több esetben kiderült, hogy a magyar hatóságok által keresett személy időközben hazatért. Ezért a Külügyminisztérium arra kéri azokat, akik bejelentették, hogy nincs kapcsolatuk Délkelet-Ázsiában tartózkodó ismerősükkel, hozzátartozójukkal, de időközben tudomást szereztek hollétükről, ezt haladéktalanul jelezzék a hatóságoknak.

A kórházakban és az azonosított halottak közt nincs magyar

A szóvivő szerint biztató jel, hogy sem az azonosított halottak, sem a kórházakban ápoltak között nincs magyar állampolgárságú, magyar nemzetiségű személy. Ugyanakkor Polgár Viktor arra figyelmeztetett: amíg nincs minden keresett személy hollétéről biztos információ, addig nem lehet kizárni, hogy magyar áldozatai is vannak a délkelet-ázsiai szökőárnak.

Polgár Viktor hozzátette: megérkezett a helyszínre az a Külügyminisztérium által felkért orvos, aki független szakértőként vizsgálja a kialakult helyzetet, és javaslatot tesz a következő lépésekre. A thaiföldi magyar nagykövetség oltóanyagot szerzett be, és azok a magyarok, akik ezt igénylik a helyszínen védőoltásban részesülhetnek.